Hlavní obsah

Vřídelní kolonáda vyjde na 40 milionů

Právo, Rudolf Voleman

Na zhruba 40 milionů korun vyjde odstranění havarijního stavu Vřídelní kolonády v Karlových Varech, zajištění jímání a rozvodů vřídelní vody, tedy výměna krenotechnologie v podzemí kolonády, a vybudování nových podlah, prosklení a stropů ve vřídelní síni. Práce mají být dokončeny do zahájení lázeňské sezony v květnu příštího roku.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Rekonstrukce havarijního stavu Vřídelní kolonády v Karlových Varech.

Článek

„Kompletní oprava krenotechnologie v suterénu, to znamená dvě nádrže na jímání vřídelní vody, nové rozvody trubek, nová čerpadla a tři nové separátory kysličníku uhličitého a další zařízení, vychází na zhruba 13,4 milionu korun,“ uvedl náměstek karlovarské primátorky Petr Bursík (ODS), podle kterého se jedná o částku, se kterou se původně v nákladech na odstranění havarijního stavu Vřídelní kolonády nepočítalo.

Původní náklady byly totiž odhadovány na asi 28 milionů korun, ale nakonec dosáhnou v součtu zhruba 40 milionů korun.

Vyžádaly si to další práce na odstranění havarijního stavu objektu. V částce jsou započítány i náklady na vybudování zcela nové podlahy ve vřídelní síni, se kterou se také nejdříve nekalkulovalo. „Ta vychází předběžně v nákladech asi na 2,5 milionu korun,“ poznamenal Bursík. Statik si nad rámec původních představ rovněž vyžádal sejmutí a instalaci nových podhledů vřídelní síně, což by mělo stát asi 1,6 milionu korun.

Odstranění asi 70 tun stávajícího stropu bude stát zhruba dalších 1,2 milionu korun. Vyměňuje se i prosklená část kopule. Podle Bursíka není jednoduché hledat dodavatelské firmy do prostředí Vřídelní kolonády, kde je stoprocentní vlhkost a čtyřicetistupňová teplota vzduchu. „Statik oslovil tři firmy, které řekly, že tam nikdy dělat nebudou. Není to tam jednoduché,“ poznamenal náměstek.

V současné době je postaveno u vřídelní síně lešení a dělníci pracují na sejmutí podhledu. „Po jeho sejmutí budou kompletně hotové práce na havarijním zabezpečení stavby Vřídelní kolonády,“ konstatoval Bursík. „Nyní by se mělo začít s pracemi na obnově, aby na konci všeho opět Vřídlo stříkalo tam, jak vždy,“ dodal náměstek. Výtrysk Vřídla byl totiž kvůli špatnému technickému stavu stavby dočasně přemístěn před Vřídelní kolonádu pod širé nebe.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Vřídelní kolonáda v Karlových Varech.

Do budoucna počítá vedení města s celkovou revitalizací prostoru Vřídelní kolonády a okolí. K tomu by měla být vypsána mezinárodní architektonická soutěž. Ještě před tím by ale měly být provedeny nové jímací vrty, protože stávající dosluhují. Ty by měly stát kolem pěti milionů korun. Padesát metrů před a za Vřídelní kolonádou by mělo také proběhnout mezitím jílování koryta řeky Teplé, aby v něm nedocházelo k neřízeným vývěrům Vřídla.

Náklady jsou v tomto případě odhadovány na asi 18 milionů korun. Vedení města přitom hledá možnosti financování realizací obou těchto následujících fází z dotací.

Reklama

Výběr článků

Načítám