Hlavní obsah

Zahrádkářka pohořela s žalobou proti obchvatu Plzně

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Poslední překážka pro realizaci stavby klíčové části obchvatu Plzně padla. Zdejší krajský soud ve středu zamítl žalobu Aleny Brejchové, která brojila proti vyvlastnění své zahrady situované v místě, kudy má vést západní silniční okruh. Město tímto krokem reagovalo na její obstrukce při jednání o výkupu pozemku.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Žena se domáhala zrušení správního rozhodnutí o odejmutí vlastnického práva z letošního června s tím, že pro zahájení vyvlastňovacího řízení nebyly splněny zákonné podmínky. Poukazovala zejména na neochotu města se na výkupu pozemku dohodnout. Podle předsedy senátu Václava Roučky došel soud ale k opačnému závěru. Vinu za ztroskotaná jednání přičetl na vrub Brejchové.

„Z postoje žalobkyně vyplývá spíš pasivita než nějaká aktivita, která by vedla k uzavření dohody. Protože nebylo možné ze strany města získat vlastnická práva na pozemek žalobkyně dohodou, bylo nezbytné přikročit k samotnému vyvlastnění,“ poznamenal soudce. Podle něho jednotlivé kroky města Plzně ve snaze se dohodnout s žalobkyní začaly už před pěti roky, tedy dávno před zahájením vyvlastňovacího řízení.

„Budoucí vyvlastnitel zvažoval různé možnosti včetně směny dotčených pozemků. Vše ale skončilo neúspěšně, když žalobkyně žádnou vstřícnost k uzavření dohody ne projevila,“ konstatoval dále Roučka.

Jinému majiteli pozemku vyplatilo o třetinu víc, než nabídlo mé klientce
advokát žalující ženy

Právní zástupce Brejchové před soudem tvrdil, že město nemělo nikdy skutečný zájem na dosažení dohody s žalobkyní. „Paní Brejchová preferovala řešení v podobě směny nemovitostí. Město v tomto směru bylo ochotno jednat, přislíbilo, že dodá seznam nemovitostí, které by byly vhodné ke směně. Nicméně k tomu nedošlo,“ uvedl.

Podle jeho vyjádření se později podařilo docílit jakési rámcové dohody, která směřovala k určitému řešení. „Bohužel i tato jednání byla ze strany města ukončena. Z tohoto postoje města jsem přesvědčen, že nikdy zájem uzavřít dohodu s paní Brejchovou nemělo a tím nebyla splněna základní podmínka pro vyvlastnění,“ sdělil dále právník.

Ten také napadl výši finanční náhrady za vyvlastněný pozemek. „Jinému majiteli pozemku vyplatilo o třetinu víc, než nabídlo mé klientce. Přitom pozemek paní Brejchové je brán jako zahrada, ten druhý byl orná půda. Z mého pohledu má zahrada vyšší cenu,“ uzavřel advokát.

Podle Karla Palečka z plzeňského magistrátu proběhlo vyvlastnění pozemku řádným způsobem. „Od srpna 2014 se město snažilo kontaktovat žalobkyni, aby s ní mohlo zahájit jednání o odkupu pozemku. Všechny výzvy ale ignorovala. Z našeho pohledu byl postoj druhé strany zcela obstrukční,“ sdělil Paleček.

Nereálné požadavky

Upozornil na to, že požadavky Brejchové na finanční vyrovnání byly zcela nereálné. „Navíc je vznesla neformálně. Na výzvy k oficiálnímu podání nereagovala, k žádné shodě nedošlo, museli jsme přistoupit k vyvlastňovacímu řízení,“ uzavřel.

Západní silniční obchvat je pro město prioritní stavbou. Spojí největší sídliště na severu města, v nichž žije na padesát tisíc obyvatel, s průmyslovou zónou Borská pole. Svedení tranzitní dopravy po západním okruhu uleví dopravě v centru. Hotovo by mělo být v roce 2023.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám