Hlavní obsah

Praha zakáže obří pandy i bublináře

Novinky, Natálie Lošková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Z centra Prahy zmizí obrovské plyšové pandy i lední medvědi. Magistrát zakáže nejen různé kostýmy, ale třeba také tzv. bublináře nebo malíře se sprejem, kteří podle nich obtěžují Pražany. Nová vyhláška omezující pouliční umění je jedním ze způsobů, jakým se zastupitelé snaží zkulturnit centrum města. Platit začne od 15. října.

Pandy, bublináři i malíři se sprejem zmizí z centra PrahyVideo: Novinky

 
Článek

Vyhláška zakazuje kostýmy nadměrných velikostí a všechny převleky zvířat, postav z filmů, televizních pořadů nebo počítačových her. „Dosavadní znění vyhlášky specificky nezakazovalo podobné typy buskerů, kteří se za umělce jen vydávali. Tyto převleky patří do zábavních parků, a ne do historického centra města,“ uvedla radní Hana Třeštíková (Praha sobě), která s návrhem přišla.

Do vyhlášky přibyl také zákaz vystoupení, která nepřiměřeně ruší hlukem, znečišťováním ulice nebo pachem. Nově proto nebudou smět vystupovat na ulici například ani malíři se sprejem nebo tzv. bublináři. V seznamu se objevila také nová místa, na kterých nebudou smět od půlky října vystupovat pouliční umělci žádného druhu.

Pražští radní schválili vypovězení smlouvy s Pekingem

Domácí

Žádní buskeři, čili pouliční umělci, se nově nesmí objevit například v Nerudově ulici, na Náměstí Míru nebo na Staroměstském náměstí. Platí pro ně také nová obecná pravidla – nesmí bránit vstupu do metra nebo do dopravních prostředků, vystupovat nemohou ani před kostely, nemocnicemi, hřbitovy nebo na dětských hřištích.

„Kvalita buskingu šla za poslední roky dolů. Souhlasím s městem, že pandy a jim podobné jsou jen atrakce a chybět nám rozhodně nebudou. Mrzí mě ale, že v rámci této vyhlášky nově zakazují všem pouličním umělcům i tak tradiční místa, jako je Staroměstské náměstí. Rádi bychom přitom městu pomohli, zakládáme nyní iniciativu pro zkvalitnění a zkrášlení buskingu v Čechách, aby se to nemuselo řešit jen dalšími a dalšími zákazy,“ uvedl pouliční umělec Dalibor Zíka.

Hluk ve městě zakázali už v roce 2016

První vyhlášku o buskingu vydal magistrát již v roce 2013. Kvůli stížnostem místních obyvatel se však zastupitelé rozhodli před třemi roky vyhlášku novelizovat a omezit zejména vystoupení, která rušila nadměrným hlukem. Zakázali tak například používání bicích nástrojů nebo elektrických zesilovačů hluku.

V minulém roce řešili strážníci 306 přestupků porušujících vyhlášku z roku 2016, letos jich bylo jen do července 374. Většina provinění se týkala právě Prahy 1 a jejího historického centra. Zatímco ubylo stížností na hluk, Pražané si začali stěžovat právě na obří pandy či kluzké chodníky po bublinách.

Praha vypoví memorandum s provozovatelem zelených koloběžek

Domácí

Strážníci se snaží řešit tento typ přestupku především domluvou, mohou však také udělit pokutu či nahlásit buskera orgánům státní správy. „Pokutu mohou buskeři dostat až do 10 tisíc, strážníci ale vždy berou v úvahu škodlivost i nebezpečnost konkrétního přestupku,“ uvedla mluvčí městské policie Irena Seifertová.

Vizuální smog i pivní kola

Pražští radní se snaží omezit také tzv. vizuální smog, který v centru tvoří nadměrný počet reklam a poutáků. Ty jsou navíc mnohdy instalovány nezákonně.

Zastupitelé města se snaží omezit i tzv. beer biky, tedy pojízdné bary a pivní výčepy, které jsou poháněny šlapacími koly. Ty jsou lákadlem zejména pro turisty, kteří jezdí do Prahy za levnějším alkoholem.

„Jako Hospodářská komora vítáme iniciativy magistrátu, zároveň však upozorňujeme, že problémů má centrum města mnohem víc. Praha by měla mít ambici lákat jiné návštěvníky, než jsou současné skupinky, které k nám jezdí za alkoholem a sexuálními službami,“ uvedl místopředseda Hospodářské komory Praha 1 Marek Beneš.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám