Hlavní obsah

Aukční síně: vláda před dražbou Dalimila chybovala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Majitelé aukčních síní působících v Česku se shodují, že prozrazení částky uvolněné vládou ČR na dražbu Dalimilovy kroniky ve Francii, je velkou chybou. "Jako majitel aukční síně si myslím, že je to velké riziko," řekl v pátek Martin Kodl z aukční síně Antikva Nova Kodl. Unikátní latinský překlad chce získat Národní knihovna (NK) ČR.

Foto: Roland Frais

Jedna z prodejen v obchodním domě expert elektro

Článek

Vzácné bohemikum za 14. století se objevilo v nabídce jedné z pařížských aukčních síní. NK nechtěla prozradit, kolik peněz stát na nákup uvolní. Po středečním jednání vlády ale mluvčí Věra Dušková novinářům prozradila sumu deset miliónů korun.

"Vláda o tom rozhodovala na uzavřeném jednání. Poté jsem byla vyzvána nejprve ministrem kultury a pak i dalšími členy vlády, abych sumu oznámila novinářům," řekla v pátek Dušková.

Katalogová cena fragmentu je stanovena na 120 000 až 150 000 eur (3,6 až 4,5 mil. Kč). Experti si však myslí, že by cena mohla dosáhnout až miliónu eur (30 mil. Kč).

"Je to malér. Podle mě tahle informace vyhnala tady lidem z kapsy šest miliónů korun," míní jeden z majitelů aukční síně Meisner-Neumann Jan Neumann. Ve hře jsou podle něj zájmy rodiny vlastníků rukopisu či třeba těch, kteří se jen "ze sportu" pokusí cenu "vyšroubovat" vysoko. "Když už je stát hrdý na to, že chce dát na nákup deset miliónů korun, ať se zeptá někoho, kdo dělá v obchodu, jak to prezentovat," podotkl Neumann.

Objev století

Kodl uvedl, že přemýšlel, jestli zveřejnění sumy neobsahuje nějaký trik, jak na případném protihráči "vyzrát". "Ale nic mě nenapadá," přiznal. "V Čechách i v zahraničí je běžná praxe neříkat, s jakou sumou na aukci kupec půjde," uvedl. Připouští, že částka je tak vysoká, že by její výše mohla odradit případné aktéry. "Ale to je šance asi jedno promile," uzavřel.

Česká strana má o rukopis eminentní zájem. Historikové označují nález za objev století či největší objev od dob Františka Palackého.

Dalimilova kronika je nejstarší česky psaná veršovaná kronika a jedno ze základních děl českého dějepisectví. Český text byl často přepisován a dochovalo se osm úplných rukopisů a pět zlomků - NK vlastní tři úplná díla a dva zlomky psané česky. Známé jsou německé překlady, ale o latinském se nevědělo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám