Hlavní obsah

Trumpovi hrozba impeachmentu vynáší

Právo, doh, ama, ROŠ

Hrozba impeachmentu amerického prezidenta Donalda Trumpa v jeho kampani za znovuzvolení zatím příliš nebrzdí. Alespoň pokud jde o peníze.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

Po oznámení opozičních demokratů, že zahájí přípravu na podání ústavní žaloby, přistálo na účtu jeho kampaně za tři dny 15 milionů dolarů (asi 355 milionů Kč), sdělila TV Fox News.

Jde zjevně o reakci na Trumpovu výzvu, který své příznivce požádal o příspěvky na „obranné komando proti impeachmentu“. Pro demokraty je před volbami možná více než objem peněz alarmující struktura dárců – příspěvek americkému prezidentovi poslalo 50 tisíc nových malých dárců ze všech 50 států USA. Vedení republikánů ve státě Nevada šlo ještě o krok dál a začalo prodávat i tematické suvenýry.

Prezident chce vidět stěžovatele

„Skvělá čísla! Jen pokračujte – vy a demokraté darujete Donaldu Trumpovi volební vítězství v roce 2020,“ reagoval na to Trumpův syn Eric.

Aktuální souhrnná částka, kterou prezident na kampaň nashromáždil, má být známá příští týden. Z Trumpovy výzvy těží i partajní výbor, který koordinuje snahy republikánů o zvolení do Kongresu, ten od ohlášené přípravy impeachmentu hlásí nárůst příspěvků o 600 procent.

Z polarizace americké společnosti těžili i demokraté, byť méně. Během minulého úterý, kdy oznámili svůj záměr podat ústavní žalobu, přistálo na účtu společnosti ActBlue spravující on-line příspěvky demokratům 4,6 milionu dolarů.

Trump čelí hrozbě ústavní žaloby kvůli telefonátu se svým ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským. Podle zveřejněného přepisu žádal šéf Bílého domu Kyjev o „laskavost“, aby se znovu podívali na uzavřené vyšetřování energetické firmy, v níž působil syn bývalého amerického viceprezidenta Joea Bidena, jenž je nyní favoritem na demokratickou kandidaturu v prezidentských volbách v roce 2020.

Stížnost na hovor podle listu The New York Times podal anonymní zaměstnanec americké CIA. Trump nyní žádá schůzku s tímto stěžovatelem s tím, že obsah hovoru podle něj zkreslil. „Zasloužím si setkání s mým obžalovatelem,“ napsal Trump. Právník anonymního stěžovatele Andrew Bakaj identitu klienta odmítá prozradit kvůli obavám o jeho bezpečnost. Řekl také, že za odhalení jeho totožnosti různí jedinci nabízeli okolo 50 tisíc dolarů.

Podle listu The New York Times Trump stěžovateli před svými spolupracovníky nepřímo vyhrožoval. „Chci vědět, kdo tyto informace poskytl, protože to má blízko ke špionáži. Víte, co jsme dělali za starých časů se špiony a zrádci, že? Řešili jsme to trochu jinak než teď,“ řekl údajně prezident.

Andrij Jermak, poradce ukrajinského prezidenta, mezitím oznámil, že Ukrajina nebude do skandálu kolem Trumpova telefonátu se Zelenským zasahovat.

Giuliani prý nejednal sám

„Ten rozhovor (telefonát Trumpa se Zelenským) je už historie. Nyní se zabýváme přípravou oficiální návštěvy Zelenského v USA,” řekl Jermak, který už přiznal, že se setkal s Trumpovým právníkem Rudym Giulianim. Hovořili prý i o vyšetřování Bidenova syna.

Giuliani nehledal na Ukrajině kompromitující skutečnosti na Huntera Bidena sám. Kromě již odstoupivšího prezidentova emisara pro Ukrajinu Kurta Volkera mu měli pomáhat dva přední washingtonští advokáti Joe DiGenova a jeho žena Victoria Toensingová.

Informovala o tom televize FoxNews s odvoláním na vládní zdroj. Podle něj jen Trump věděl, co podnikají. Giuliani nicméně v televizi ABC tvrdil, že o jeho aktivitách na Ukrajině byl informován i šéf diplomacie Mike Pompeo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám