Hlavní obsah

Vítr nesnášejí lidé i psi, ti ani nechtějí ven

Právo, Stáňa Seďová

Nejméně oblíbené počasí u Čechů je podle odborníků větrno. Negativně ovlivňuje lidskou psychiku, u lidí pracujících venku i fyzickou schránku. Nesnášejí ho dokonce i psi.

Foto: Profimedia.cz

Větrné počasí je prý u Čechů nejméně oblíbené.

Článek

„Větrné počasí lidem zhorší spánek, kdy během noci podvědomě registrují meluzínu. Hůře se soustředíme, můžeme trpět takovým roztřeseným, roztěkaným pocitem,“ vysvětluje Dagmar Honsová z Meteopressu.

„Lidé pracující venku si pak stěžují na bolesti zad. Mají pocit chladu, teple se obléknou, pak se zpotí, svléknou a rychle prochladnou,“ řekla Honsová.

Nižší pocitová teplota

Meteorologická potíž s větrem je v tom, že výrazně mění pocitovou teplotu.

„Tak jako tomu bylo v pondělí, kdy se teploty někde pohybovaly až okolo dvaceti stupňů, v momentě, kdy jste se podle teploměru oblékli a vyšli ven, vám byla zima. Silný vítr totiž snížil pocitovou teplotu. Včera jsme se tedy reálně cítili na 14 stupňů. Ve dnech, kdy jsou teploty ještě nižší, například okolo těch čtrnácti stupňů, vítr sníží pocitovou teplotu ještě razantněji,“ upozorňuje meteoroložka.

Ani psi nechtějí jít ven. „Ztrácejí vjemy, pachy. Proto když hodně fouká, odmítají jít na procházku,“ uvedla Honsová s tím, že člověk i jeho věrný přítel tak svorně vítr nesnášejí.

Dogfishing – nový seznamovací trend aneb Jak zaujmout za každou cenu

Vztahy a sex
Foto: Profimedia.cz

Psi vítr nesnášejí, znemožňuje jim totiž zachytit pachy

„V anketách, které jsem dělala ještě během studia biometeorologie, skončilo větrné počasí jednoznačně na posledním místě, ne mráz nebo déšť. Vůbec nejoblíbenější počasí lidí u nás jsou první dvě hodiny poté, co nasněží. To ticho, čisto a záře,“ prozradila Právu.

Vítr ovšem přináší i dobré. „Z našeho hlediska jsou to dobré rozptylové podmínky. Tak silný vítr rozfouká všechny městské i průmyslové nečistoty. Navíc dochází ke změně tlaku vzduchu. V pondělí to byl silný vzestup tlaku vzduchu, který je určitě lepší, než když dochází ke snižování tlaku, což většinou lidé nesou špatně,“ dodala Honsová.

V Nitře spadl na školáky za větru strom, 14letého chlapce zabil

Evropa

Přestože vlivem počasí na lidskou psýché se zabývá řada odborníků, konkrétně vítr a jeho vlivy zkoumají psychologové až v té vážnější formě.

„Může to být tak, že při větrném počasí jsou lidé úzkostnější. Nicméně když už se zabýváme vlivem větru na psychiku, jde o fóbie z bouřek nebo vichřic. Nastávají poté, co má člověk nějakou extrémně negativní zkušenost. Kupříkladu když někomu vichřice odnese střechu domu. Nedá se to úplně označit za post-traumatickou stresovou poruchu, ale jsou to takzvané anticipační úzkosti, kdy se člověk už předem obává, že se ocitne v nepříjemné situaci,“ řekl Právu Michal Hanzlovský, klinický psycholog a autor článků o vlivu počasí na lidskou psychiku.

Zaprší a pak se výrazně ochladí

Počasí

Anketa

Jaké počasí z vyjmenovaných máte nejraději?
Krásný zimní den s čerstvě napadnutým sněhem
28 %
Jarní aprílové počasí
6,2 %
Slunečný letní den s vyššími teplotami
45,5 %
Sychravý podzim s barevným listím
20,3 %
Celkem hlasovalo 600 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám