Hlavní obsah

Na Dny NATO dorazilo celkem 220 tisíc lidí

Právo, plk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Dnů NATO na letišti v Mošnově na Novojičínsku se během víkendu zúčastnilo celkem 220 tisíc lidí. Je to stejně jako loni. Dopravu na akci komplikovaly po celý den nehody. Už po 10. hodině evidovali policisté hned čtyři srážky a několik zraněných. V okolí letiště se tvořily kolony.

BEZ KOMENTÁŘE: Ukázka výcviku služebních koní na Dnech NATOVideo: Pavel Karban, Právo

 
Článek

Podle propočtů policie přišlo na Dny NATO 220 tisíc návštěvníků, tedy stejně jako loni. Je to o pět tisíc lidí méně, než činil dosavadní rekord z let 2011, 2014 a 2015.

Jen v neděli akci navštívilo 95 tisíc lidí. Tak velká návštěvnost už od rána způsobovala komplikace v dopravě. „Nejhorší byla první nehoda u Petřvaldu na Novojičínsku, při níž se srazilo pět aut a zranili čtyři lidé. Ta už je víceméně vyřešená. Při třetí nehodě se srazila motorka s osobním autem. Tam se středně těžce poranil motocyklista,“ informovala obsluha speciální dopravní linky, kterou policie kvůli Dnům NATO zřídila.

Foto: Pavel Karban, Právo

Pozemní síly armády na Dnech NATO

Druhá nehoda se stala po 9. hodině v Mošnově a srazil se skútr s osobním autem. „To by mělo být bez nějakých komplikací,“ popsal policista.

Kvůli nehodám museli policisté dokonce uzavřít hlavní trasu příjezdu k letišti, dopravu odklání na objížďky po místních komunikacích. V okolí letiště se proto začínají tvořit kolony.

Foto: Pavel Karban, Právo

Dny NATO v Mošnově

Na dvoudenní Dny NATO každoročně přijedou desetitisíce lidí, dopravní situace v okolí letiště je proto složitá. V sobotu akci navštívilo asi 125 tisíc diváků a kolony aut byly ze všech stran. Lidé v nich mohli strávit až dvě hodiny.

„Návštěvnost bude asi trochu nižší, takže by to mělo být z hlediska dopravy klidnější,“ řekl ráno policejní důstojník. To ještě v žádném směru kolona nebyla.

Nedělní program Dnů NATO odstartoval úderem 9:00 a potrvá do 16:30. V jeho průběhu bude k vidění pozemní obrněná technika čtyř armád: německé, polské, americké a rumunské. Celkem se předvedou zástupci ozbrojených sil a bezpečnostních složek 17 zemí a Severoatlantické aliance.

Součástí nedělního programu Dnů NATO byla i přísaha čtyř desítek nových policistů Moravskoslezského kraje či předání nové techniky, kterou krajské policejní ředitelství dostalo od moravskoslezského hejtmanství.

Foto: Pavel Karban, Právo

Přísaha nových policistů

Oproti sobotě, kdy na akci dorazilo 125 tisíc lidí, nebyla v neděli k vidění francouzská akrobatická skupina Patrouille de France, která po sobotním vystoupení odletěla na další obdobnou přehlídku do Řecka.

Reklama

Související články

Nad Ostravou kroužil americký bombardér B-52

Na ostravském letišti Leoše Janáčka v Ostravě v úterý odpoledne přistál strategický bombardér Boeing B-52 Stratofortress, který se zúčastní víkendových Dnů...

Výběr článků

Načítám