Hlavní obsah

Omluvte děti z výuky, ať mohou stávkovat za klima, vyzval ředitele pirátský radní pro školství

Novinky, ren
Praha
Aktualizováno

Buďte vstřícní a omluvte děti z výuky za účelem stávky za klima, žádal čtvrtečním dopisem ředitele škol pražský radní pro školství Vít Šimral (Piráti). Studentská stávka za lepší klima se konala v pátek dopoledne. Dále radní vyzývá k intenzivnější výuce v souvislosti se životním prostředím.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vít Šimral na jednání Zastupitelstva hlavního města Prahy 6. června 2019.

Článek

„Rád bych vás požádal o vstřícnost při omlouvání studentek a studentů za účelem účasti na stávce,” píše v dopise, který mají Novinky k dispozici a který na Facebooku zveřejnila Česká pedagogická komora.

V dopise dále žádá o rozšíření výuky v souvislosti s problematikou životního prostředí. „Prosím o zvážení, zda by bylo v rámci platných školních vzdělávacích programů možné ještě posílit výuku témat oboru environmentalistiky tak, aby se stala průřezovými skrze všechny vyučované předměty,” dodává Šimral.

Šimral: „Ulejváků” je minimum

Podle radního Šimrala souvisí jeho iniciativa směrem ke studentům se zlepšováním kvality ovzduší, ke kterému se Praha zavázala.

„Do ulic určitě nikoho neposílám, dopisem jsem jen žádal ředitele, aby byli vstřícní k řádně omluveným studentům. Co se týče možných 'ulejváků' - myslím, že je jich na dnešní akci naprosté minimum. S řediteli našich škol jsem o tom měl minulý týden poradu, kde mi to sami potvrdili,” napsal Novinkám radní Šimral.

Záznam: Studentská stávka za klimaVideo: Novinky.cz/ ČTK

Studentská stávka za lepší klima se uskutečnila v pátek dopoledne. Čeští studenti se přidali k celosvětové iniciativě požadující ochranu klimatu, kterou o rok dříve svými stávkami před švédským parlamentem odstartovala šestnáctiletá aktivistka Greta Thunbergová.

Čeští studenti pochodovali za zastavení změn klimatu již během březnové stávky. Tehdy je v jejich počínání podpořila i stovka vědců a akademiků. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám