Hlavní obsah

Praha schválila založení Muzea paměti. Na Letné ale zřejmě nebude

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražské zastupitelstvo ve čtvrtek večer jednomyslně schválilo založení Muzea paměti. Ještě ale chybí vybrat vhodný objekt. Opoziční ODS by ráda muzeum viděla na místě bývalého Stalinova památníku na Letné. Ten je však v havarijním stavu a výstavba muzea by zde stála stovky milionů korun.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Metronom na místě bývalého Stalinova pomníku na Letné.

Článek

„Posláním muzea by mělo být připomínat si oběti, důsledky i odpůrce totalitních režimů. Instituce by se měla starat o zachování historické paměti a informovat o klíčových událostech 20. století, které souvisely se vznikem a pádem totalitních režimů na území ČSR,” uvedla předkladatelka návrhu na vznik muzea radní za STAN Hana Marvanová.

Důležitým úkolem by podle ní měla být i snaha přimět nadcházející generace pochopit to, co k nástupu totality vede a jaké jsou jejich příčiny. Pro vznik takového muzea hlasovali všichni zastupitelé napříč politickým spektrem.

„Chceme zajistit dlouhodobý život muzea na desetiletí, aby bylo zárukou investic a rozvoje. Musí být ale i interaktivní a na internetu srozumitelné a přístupné všem,” dodal Pirát Martin Arden.

Místo město nezná

Zatím ale Praha nemá jasno o tom, kde by takové muzeum mělo stát. Jasno není ani v tom, jestli využít nějakou ze stávajících budov ve vlastnictví města nebo postavit novou.

Radní pro majetek Jan Chabr (TOP 09) uvedl, že město uvažuje například o Domu pážat i několika dalších historických domech v centru města. Ve hře je podle něj i výměna za státní majetek. Jednání probíhají s ministerstvem obrany o vile v Dělostřelecké ulici.

Dlouhodobě se ozývají hlasy pro to, aby takové muzeum vzniklo v místě někdejšího památníku Stalina na Letné. Na magistrátu zároveň již několik let z doby, kdy radní pro majetek byla ještě Alexandra Udženija (ODS), leží projekt na rekonstrukci místa bývalého pomníku, a právě přípravu na výstavbu muzea.

Jak Novinky ve čtvrtek informovaly, památník je ale podle posudku stavebního úřadu Prahy 7 v havarijním stavu a musí být okamžitě uzavřen. Do konce roku by pak Praha chtěla mít rozsáhlý odborný posudek a řešit, co dál.

Proti muzeu na Letné dlouhodobě vystupuje starosta Prahy 7 a lídr Prahy sobě Jan Čižinský.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám