Hlavní obsah

V Jablonci odvolali primátora Kroupu, město povede Čeřovský z ODS

Aktualizováno

Jablonečtí zastupitelé ve středu odvolali primátora Milana Kroupu (zvolený za ANO) a na jeho místo zvolili Jiřího Čeřovského z ODS. Pro Kroupovo odvolání hlasovalo 18 z 29 přítomných zastupitelů, Čeřovského podpořilo 20 z 28 přítomných.

Foto: Nisou nad Jablonec města Magistrát, ČTK

Jiří Čeřovský (ODS)

Článek

Čeřovský byl primátorem Jablonce již v minulosti. Jablonec vedl po tři volební období v letech 1994 až 2006.

Kroupa v úterý v reakci na rozpad koalice ANO, Pirátů a hnutí Společně pro Jablonec vystoupil z hnutí ANO. Koaliční partneři i opozice vyčítali Kroupovi, že jako jednatel firmy GREPA Networks vymáhá po městu zaplacení dvou milionů korun za provoz městského kamerového systému v letech 2016 až 2018 a žádá odpuštění věcných břemen pro kabely položené v městských pozemcích.

Kroupa na posledním jednání zastupitelstva všechny sporné body z jednání stáhl. Aby svůj nárok podložil, vypnul dokonce několikrát městský kamerový systém. Chtěl ukázat, že ho skutečně zajišťuje jeho firma. Sdružení místních samospráv ČR na něj kvůli tomu podalo trestní oznámení a událost vyšetřuje policie.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek komunálních voleb v Jablonci nad Nisou

V Jablonci vyhrála loni na podzim ODS. Přestože v 30členném zastupitelstvu získala osm mandátů, skončila v opozici. Koalici tehdy sestavilo hnutí ANO, které ve volbách skončilo druhé a získalo sedm míst v zastupitelstvu. Třetí byli Piráti, kteří mají pět zastupitelů, čtyři získalo SPJ. V zastupitelstvu jsou také tři zástupci uskupení SLK, dva za NB a jeden z SPD.

Foto: Michael Polák, Právo

Primátor Jablonce nad Nisou Milan Kroupa (ANO 2011)

Reklama

Související témata:

Související články

V Jablonci se rozpadla koalice vedená ANO

Dosavadní koalice v Jablonci nad Nisou se ve čtvrtek rozpadla. Hlavní příčinou byl spor o střet zájmů primátora Milana Kroupy (ANO), ale i dlouhodobé neshody...

Výběr článků

Načítám