Hlavní obsah

Znojmo slavilo vinobraní, dorazily tisíce lidí

Právo, Vladimír Klepáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Znojmo

K nejúspěšnějším z dosavadních sedmatřiceti ročníků patří vinobraní, které se o uplynulém víkendu konalo ve Znojmě. Jde o největší oslavu vína a sklizně hroznů v Česku. Dorazilo na ni přes 85 000 lidí, kteří mohli ochutnat ve dvaceti stáncích a takzvaných mázhausech přes sto druhů vína.

Foto: Vladimír Klepáč

Vinobraní ve Znojmě

Článek

Kromě vína tekl proudem i neméně oblíbený burčák. Ve srovnání s loňskem byla návštěvnost nižší, ale jen nepatrně. Pořadatelé jsou v letošním ročníkem velmi spokojeni.

„Stále se pohybujeme s návštěvností naší třídenní akce, která trvá od pátku do nedělního odpoledne, pod hranicí 90 000 lidí. Na jedné straně bychom ji rádi překročili, na druhé straně už moc ani nechceme, aby lidí přibývalo. Současný stav nám totiž dovoluje udržet kvalitu akce na vysoké úrovni,“ řekl Právu ředitel sdružení Znojemská Beseda, které akci pořádá, František Koudela. Ulice historického centra Znojma doslova praskaly ve švech.

Víno bude kvalitnější

Hlavní otázkou, kterou všichni řešili, bylo, jaká je vlastně kvalita letošních moravských vín? Špatnou zprávou je, že letošní úroda je průměrná a ve srovnání s loňskem o něco menší. Jenže počasí bylo pro kvalitu hroznů lepší, což se odrazí i na lepší kvalitě vína. Hroznům se daří při střídání chladnějších nocí a vyšších denních teplot. Odborníci tvrdí, že právě díky tomu mají letošní moravská vína svůj typický a nezaměnitelný charakter, což jim zajišťuje oblibu.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Vinobraní ve Znojmě

Vinobraním žilo celé centrum Znojma. Pořadatelé připravili pro hosty hned třináct scén. Na své si přišli všichni, a to od milovníků klasické moravské lidovky a cimbálu, až po populární hudbu. Zpěvák Miro Žbirka sice kvůli nemoci nedojel, tisíce lidí ale zaplnily Masarykovo náměstí při koncertu kapely Mirai a davy ještě zhoustly při vystoupení Olympicu.

Zábava na 13 scénách

Hlavním bodem programu byl sobotní průvod početné družiny českého a polského krále Jana Lucemburského s chotí Eliškou Přemyslovnou. Krále si zahrál znojemský rodák Miroslav Hrabě a královnu Šárka Charvátová. Průvod tvořilo zhruba 500 ochotníků v dobových kostýmech, v němž nechyběly udatní rytíři, vznešené dámy, kejklíři, vojáci a lovci. Za přihlížení tisíců diváků pak král Jan slavnostně udělil Znojmu výsadbu pořádat i letos vinobraní. Událost odkazuje na skutečnou návštěvu krále Jana Lucemburského ve Znojmě.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Průvod při vinobraní ve Znojmě

Vínu by věnovaný každý kout centra města. Ve velkém se ochutnávalo, o víně mluvili nejen odborníci, ale i laici. Velkým lákadlem je program Víno všemi smysly, v němž zájemci mohou pouze čichem a chutí rozeznávat jednotlivé druhy vín. Do Znojma dorazily zástupy milovníků vína nejen z Česka, ale i ze Slovenska a Polska. Přibývá německých turistů.

Novinkou vinobraní byla akce Vinaři jdou na dřeň. V ní se pěstitelé vína rozhodli, že pomohou najít dárce kostní dřeně, aby tak nabídli pomoc nejen synovi vinaře Pavla Laciny z Velkých Pavlovic, který touto chorobou onemocněl, ale i dalším pacientům s touto diagnózou. Celkem slíbilo darovat dřeň 70 dobrovolníků. Pořadatelé jsou tedy spokojeni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám