Hlavní obsah

Z rezerv půjde do zdravotnictví 11 miliard, říká ministr Vojtěch. Podle něj je to strop

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) nepodpoří požadavek odborů a tzv. krizového štábu použít z rezerv zdravotního pojištění dalších osm miliard nad rámec slíbených šesti miliard. V neděli to řekl v pořadu ČT Otázky Václava Moravce. Tvrdí, že by ohrožovalo systém v dalších letech.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Odbory a krizový štáb aktuálně požadují použít z rezerv 14 miliard nad rámec úhradové vyhlášky. To znamená osm miliard navíc nad šest slíbených. Z jejich strany jde o částečný ústupek, původně žádali z rezerv dokonce 19 miliard. Tvrdí, že jinak českému zdravotnictví hrozí kolaps poskytování péče.

Vojtěch požadavku vyhovět nehodlá, upozornil, že z rezerv se původně plánovalo vzít jen pět miliard, po zvýšení o slíbených šest je to dohromady 11. Celkem má jít do zdravotnictví příští rok přes 340 miliard, meziročně o 30 miliard více.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministra zdravotnictví Adam Vojtěch

„Nárůst příjmů systému bude 'jen' 19 miliard, 11 miliard jdeme do rezerv,“ řekl Vojtěch. Podle něj disponibilní rezervy celkem dosahují asi 22 miliard, i nikoli někdy uváděných 50 miliard. Výdaje pro příští rok jsou přitom rekordní.

„Ty rezervy si nemůžeme dovolit rozpustit. Odbory se moc nezajímají, jak to bude v roce 2021,“ dodal ministr. Podle něj by to znamenalo ohrožení systému v dalších letech. Tvrdí, že nalití více peněz nezajistí lepší fungování zdravotnictví. Podle něj je potřeba cílit na konkrétní regiony a nemocnice.

Podle známého chirurga Pavla Pafka by ale české zdravotnictví potřebovalo více prostředků.

„Necelých osm procent (podílu výdajů na zdravotnictví na HDP) je málo. Jsou země, které dávají devět, deset procent, v USA je to patnáct procent. A procento HDP v Německu nebo Rakousku je něco jiného než v Česku, “ uvedl Pafko.

„Pokud chceme západoevropský standard zdravotnictví, tak je těch peněz málo. Pokud chceme standard bulharský nebo albánský, tak je těch peněz dost,“ glosoval.

Foto: Václav Pergl, Právo

Profesor Pavel Pafko operuje téměř denně. Poprvé to bylo před třiapadesáti lety.

Upozornil, že ředitelé nemocnic dnes po nákupu nákladného nezbytného vybavení, třeba sanitek, musí šetřit na personálních nákladech.

Relativně si ale podle něj při srovnání využití peněz vedeme ve srovnání s evropskými zeměmi velmi dobře. „V čekacích dobách na chirurgické operace je Česko absolutní špička,“ tvrdí Pafko.

Podle člena správní rady VZP Petra Zimmermanna (ODS) by se o dalších požadavcích mohlo ještě jednat. Upozornil, ale, že nemá po ruce všechna potřebná čísla.

Krizový štáb českého zdravotnictví tvoří Česká konfederace odborových svazů, Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče, Asociace českých a moravských nemocnic a další organizace sdružující pacienty, lékaře, seniory, zdravotně postižené a poskytovatele domácí zdravotní péče.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám