Hlavní obsah

Praha zváží vybudování nového výstupu z metra Staroměstská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ve stanici pražského metra Staroměstská by mohl být vybudován druhý výstup, který by usnadnil přístup na Staroměstské náměstí. Magistrát si od dopravního podniku a Institutu plánování a rozvoje (IPR) nechá zpracovat možné varianty. Výstup by ústil na náměstí Franze Kafky.

Foto: Mapy.cz

Článek

Nový výstup na východní straně stanice by umožnil pohodlnější přístup na Staroměstské náměstí, kam nyní musí lidé dojít Kaprovou ulicí. Podle architekta Šimona Jiráčka z IPR se o možnosti vybudování nového východu uvažuje už od 70. let minulého století, plán se však nikdy neuskutečnil.

Hlaváček k tomu dodal, že o ničem ještě nebylo rozhodnuto, ale že je podle něj nyní i v souvislosti s připravovanými změnami Mariánského náměstí a okolních oblastí vhodný čas na to zahájit o této možnosti diskuzi. "Vznikne koncepce, která se předloží radě k debatě," řekl.

IPR a dopravní podnik tuto koncepci nyní připraví. Podle Jiráčka se zaměří na realizovatelnost tří základních variant – vybudování pouze výtahu z metra, výtahu i s vestibulem a vytvoření plnohodnotného výstupu.

Náměstí Franze Kafky bude také předmětem studie, kterou pro IPR připravuje studio Xtopix. Jejím hlavním předmětem je Mariánské náměstí před magistrátem, Klementinem a Městskou knihovnou, kde město zruší parkoviště a chce tam vybudovat prostor pro setkávání obyvatel. Příprava projektu, který se bude týkat i dalších přilehlých oblastí, by měla trvat dva roky a náklady na úpravy se odhadují mezi 50 a 80 miliony korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám