Hlavní obsah

Petříček: K debatě o Kosovu nevidím důvod, nic měnit nebudeme

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Šéf české diplomacie Tomáš Petříček (ČSSD) nevidí důvod, proč by měla Česká republika vzít zpět uznání Kosova. Petříček Novinkám sdělil, že by to nebylo v zájmu čitelnosti české zahraniční politiky.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček

Článek

„Přestože k takové debatě v tuto chvíli nevidím důvod, protože situace na Balkáně se nijak dramaticky nezměnila, rád se s panem prezidentem o jeho názoru pobavím,“ uvedl Petříček v SMS zprávě.

„Česko podporuje země západního Balkánu, tedy i Srbska, na cestě do EU. Kosovo jsme v roce 2008 uznali „de iure“ a je v zájmu naší bezpečnosti a čitelnosti naší zahraniční politiky, abychom na tom nic neměnili,“ dodal ministr zahraničí.

Reagoval tak na prohlášení prezidenta Zemana, že nemá rád Kosovo a že se na poradě českých nejvyšších ústavních činitelů zeptá, jestli by bylo možné, aby Česká republika vzala uznání Kosova zpátky. [celá zpráva]

Zemana už za jeho výroky zkritizovali opoziční politici. Připomněli, že o české zahraniční politice rozhoduje vláda, nikoliv prezident. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám