Hlavní obsah

Dolínek shání podpisy k sesazení Filipa. V ČSSD dostal košem

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha

Poslanec ČSSD Petr Dolínek se snaží dostat šéfa KSČM Vojtěcha Filipa z postu prvního místopředsedy Sněmovny. Pro to, aby se o sesazení Vojtěcha hlasovalo, musí sesbírat 80 podpisů poslanců. Podporu ve své ČSSD Dolínek nemá, proti je i předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO)

Foto: Koláž Novinky.cz

Petr Dolínek (vlevo) a Vojtěch Filip

Článek

„Je to individuální aktivita pana Dolínka. Předpokládám, že se k ní nikdo další z klubu ČSSD nepřipojí,“ napsal Novinkám Hamáček v SMS zprávě.

Dolínek chtěl grilovat Filipa kvůli jeho výrokům o koncentračním táboře v Letech či kvůli lobbování za obviněného podnikatele Tomáše Horáčka. Dolínek v úterním projevu označil Filipa za komunistického bafuňáře a pohrobka KSČ.

Poslanci ale Dolínkův návrh na zařazení bodu, který by řešil Filipovi výroky, nepodpořili. Dolínek ve čtvrtek řekl Lidovým novinám, že v tom případě začne sbírat podpisy pro Filipovo odvolání z prestižního postu místopředsedy Sněmovny.

„Předseda a místopředsedové Sněmovny jsou vysokými ústavními činiteli, kteří nás reprezentují uvnitř ČR i navenek. U některých místopředsedů to překročilo ústavní rámec,“ vysvětloval Dolínek.

Podpis nepřipojí ani předseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka, ani poslanec Václav Votava. „Slova místopředsedy Filipa ve vztahu k vepřínu a pietnímu místu v Letech považuji za krajně nevhodná. Nicméně podpis pro jeho odvolání z funkce místopředsedy nepřipojím. Měl by se ale za svá slova omluvit,” míní Votava.

„Pro mě osobně je daleko problémovější Okamura. Nicméně respektuji status quo a skutečnost, že lidi nezajímají personální bitvičky, ale to, co uděláme pro zlepšení kvality života,” napsal Novinkám další z poslanců ČSSD Ondřej Veselý.

Dolínek má podporu u ODS

Jednací řád Sněmovny stanoví, že dolní komora bude o odvolání místopředsedy jednat na písemný návrh nejméně 80 poslanců. Dolínek má podporu například u ODS.

„Vždy jsme byli proti působení komunistů ve vysokých ústavních funkcích. Na tomto postoji se nic nemění,“ sdělil Novinkám šéf ODS a místopředseda Sněmovny Petr Fiala.

Vondráček: Volba Filipa je oprávněná

Filipa se naopak zastal předseda dolní parlamentní komory Radek Vondráček (ANO). Podle něj výroky a chování Filipa není „natolik intenzivní, aby ho poslanci odvolávali“.

„Nepřipojím se k tomu. Jestli nám někdo vyčítal, že jsme nečitelní, je úsměvná pozice sociální demokracie. Šířeji rozkročenou stranu jsem ještě neviděl, spektrum od pana Foldyny po pana Dolínka je velmi široké,“ řekl Novinkám Vondráček.

Filip si prý vede špičkově. „Z hlediska toho, co zvládá jako první místopředseda, jak je přítomen, můžu se na něj spolehnout, když mám zahraniční cestu, tak tady je, ta volba je z manažerských důvodů oprávněná,“ hájil Vondráček.

Filip už v úterý Novinkám řekl, že Dolínkovu snahu vnímá jako pokus ho umlčet. Dolínek podle něj trapně komentoval Filipovy výroky, které byly manipulativně interpretovány v médiích.

Výběr článků

Načítám