Hlavní obsah

Otravu krve u devíti pacientů ve frýdlantské nemocnici se objasnit nepodařilo

Případ devíti pacientů, kteří loni po operaci ve frýdlantské nemocnici prodělali otravu krve, policie odložila, neboť se nepodařilo zjistit příčinu. K trestnému činu podle policie nedošlo, mohl však být spáchán přestupek, uvedl ve středu policejní mluvčí Vojtěch Robovský.

Foto: Nemocnice Frýdlant

Budova nemocnice ve Frýdlantu.

Článek

Na konci loňského listopadu devět z 16 pacientů operovaných v jediném týdnu dostalo otravu krve. Šlo o různé operace – kolene, žlučníku či gynekologické zákroky. Operace dělaly různé týmy chirurgického a gynekologického oddělení, různí anesteziologové i různé sestry. Pacienti s otravou museli být převezeni do nemocnic v Liberci a Jablonci, protože potřebovali intenzivní péči. Nikdo nezemřel, poslední pacientku propustila liberecká nemocnice v lednu.

V krvi jednoho z pacientů se objevila stejná bakterie, která byla nalezena v lahvičce s anestetikem. [celá zpráva]

„Závěry vyšetřování a na základě vypracovaných znaleckých posudků nebyla prokázána příčinná souvislost mezi poškozením zdraví pacientů a jednáním konkrétní osoby,“ uvedl Robovský. Podle něj kriminalisté při vyšetřování nezjistili ani příčinnou souvislost mezi nesprávným používáním anestetika a způsobenými zdravotními následky.

„Při rozsáhlém vyšetřování však zjistili, že způsobem, jakým bylo anestetikum aplikováno, mohla být porušena povinnost postupovat podle schválených souhrnných údajů o přípravcích uložených zákonem o léčivech. Porušením této povinnosti je možné kvalifikovat tuto skutečnost jako přestupkové jednání podle zákona o léčivech. Z toho důvodu byla věc odevzdána ke správnímu projednání,“ dodal Robovský.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám