Hlavní obsah

Počet obyvatel ČR díky migraci opět vzrostl

• Aktualizováno
Novinky, jas

Na konci prvního pololetí letošního roku žilo v České republice 10 668 641 lidí. Od začátku toku tak přibylo téměř 19 tisíc lidí. Na nárůstu populace se podílela výlučně migrace. Ve středu to oznámil Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Martin Havelka, Novinky

Vývoj počtu obyvatel v Česku.

Článek

Během prvního pololetí se narodilo necelých 55 tisíc dětí, což je v meziročním srovnání o zhruba 1800 méně. Zemřelo naopak bezmála 57 tisíc lidí.

Ze zahraničí se do České republiky přistěhovalo přes 34 tisíc osob, naopak 13 tisíc lidí se z ní vystěhovalo. „Prostřednictvím zahraničního stěhování vzrostla česká populace v 1. pololetí letošního roku o 21 tisíc osob. Přes 40 procent tohoto salda tvořili občané Ukrajiny,“ dodala Michaela Němečková z oddělení demografické ČSÚ.

Vedle Ukrajiny se nejvíce osob přistěhovalo ze Slovenska, Ruska a Rumunska.

Lidé během prvních šesti měsíců uzavřeli přes 22 tisíc sňatků, přičemž polovina z nich proběhla v červnu. Meziročně se počet sňatků zvýšil zhruba o 600.

„Podíl dětí narozených mimo manželství, který v roce 2018 poprvé po dvaceti letech klesl, se meziročně dále snížil ze 48,6 procenta v 1. pololetí roku 2018 na letošních 48,2 procenta,“ upozornili statistici.

Reklama

Výběr článků

Načítám