Hlavní obsah

Spor o Koněva: Ruský velvyslanec by měl jít na kobereček, vyzývá Petříčka TOP 09

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Šéf české diplomacie Tomáš Petříček (ČSSD) by si měl podle TOP 09 předvolat ruského velvyslance a žádat po něm omluvu. Topce vadí vyjádření ruského ministra kultury, který přirovnal starostu Prahy 6 Ondřeje Koláře (TOP 09) k nacistům kvůli jeho postupu ohledně sochy maršála Koněva.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Zleva místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, předseda strany Jiří Pospíšil a předseda poslaneckého klubu Miroslav Kalousek

Článek

„Pro nás je to vyjádření skandální a nepřijatelné. Jsme zklamáni, že česká vláda pouze doporučila formu omluvy. Vyzýváme ministra zahraničí, aby si předvolal velvyslance Ruské federace a požadoval po něm omluvu a vysvětlení,“ prohlásil na úterní tiskové konferenci předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

TOP 09 vadí, že ruský ministr kultury Vladimir Medinskij přirovnal starostu Prahy 6 Koláře k vůdci regionální odbočky nacistické strany NSDAP.

Petříček už k omluvě vyzval, velvyslance si ale zatím nepozval. „Vyjádření ministra kultury Ruské federace nepovažuji za vhodné. Myslím, že omluva by pomohla uklidnit situaci,“ uvedl minulý týden Petříček.

K tomu, aby si Petříček do Černínského paláce pozval ruského velvyslance, vyzýval už v pátek předseda ODS Petr Fiala. „Vyhlášení ruského ministra je zcela nepřijatelné. Ministerstvo zahraničí si má kromě omluvy předvolat i ruského velvyslance,“ napsal Fiala na Twitter.

Socha sovětského maršála Ivana Stěpanoviče Koněva, která stojí v pražských Dejvicích, budí dlouhodobě kontroverze. O jejím osudu bude zastupitelstvo šesté městské části jednat 12. září. Starosta Kolář v rozhovoru Novinkám řekl, že se utvrdil v tom, že socha nemá na Praze 6 co dělat.

BEZ KOMENTÁŘE: Dělníci odstraňují lešení od sochy maršála Koněva v Praze 6Video: Novinky

U sochy ruského maršála se začátkem září konala demonstrace. Protestujícím vadilo zakrytí sochy. Radnice Prahy 6 ji nechala zakrýt údajně kvůli snaze ochránit pomník před vandaly, kteří sochu posprejovali. Lešení a plachta už byly ale zase odstraněny.

Maršál Koněv se podílel na osvobození Prahy za druhé světové války. Svou roli však ale sehrál i při rozdrcení protestů v Maďarsku v roce 1956 či při výstavbě berlínské zdi. Přisuzuje se mu také podíl na zpravodajské činnosti před invazí vojsk zemí Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968.

Praha 6 se v minulosti rozhodla vysvětlujícími tabulkami připomenout maršálovu minulost, jež byla také motivem pro vandaly, kteří pomník pokreslili.

Reklama

Výběr článků

Načítám