Hlavní obsah

Vládě hrozí další krize - kvůli žalobcům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vládě možná hrozí další vládní krize. Alespoň to tvrdí jeden z ministrů, který si nepřál být jmenován, a to v souvislosti se sporem mezi ANO a ČSSD o návrh zákona o státním zastupitelství.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Andrej Babiš (ANO) s ministrem vnitra Janem Hamáčkem (ČSSD)

Článek

Šéf ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček už v neděli v ČT řekl, že strana nesouhlasí s některými body zákona, především se složením komise, která by měla vybírat vedoucí státní zástupce, a také s délkou funkčního období šéfů zastupitelství.

„Návrh je cestou, jak vyměnit státní zastupitelství během dvou let. To si myslíme, že není úplně příspěvek ke stabilitě,“ konstatoval Hamáček s tím, že pokud se ČSSD neshodne s hnutím ANO na jiné finální podobě zákona, soc. dem. ministři ho nepodpoří.

„Pan ministr Hamáček nesouhlasí s tím zákonem o státním zastupitelství, ačkoli k němu v připomínkovém řízení jeho resort žádné výhrady neměl a bylo to bez připomínek. A je tedy zase koaliční krize na obzoru,“ řekl v pondělí Právu člen Babišovy vlády.

To, že se zákon o státním zastupitelství může stát předmětem sporu ve vládě, nevyloučil předseda poslanců ČSSD Jan Chvojka. „Určitě je to téma, o kterém se povede důkladná diskuse. Námitky státních zástupců je třeba brát vážně a věnovat se jim,“ napsal Právu.

Návrh zákona kritizoval už dříve nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, ale i některé opoziční strany nebo Rekonstrukce státu. Připomínky měli mimo jiné k navrhovanému sedmiletému funkčnímu období nejvyššího státního zástupce či k výběru vedoucích státních zástupců, tedy ke stejným problematickým bodům jako nyní Hamáček.

ČSSD chce řešit délku mandátu

V předkládaném modelu je ve výběrové komisi podle Zemana většina členů jmenovaných ministerstvem spravedlnosti. Podle nejvyššího žalobce lze s nadsázkou říct, že ministerstvo si může pomocí svých členů vybrat vhodného vedoucího státního zástupce. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) to už dříve popřela s tím, že vedle dvou státních zástupců a dvou zástupců ministerstva bude v komisi nezávislý soudce.

„Všichni víme, že pan nejvyšší státní zástupce to nemá na doživotí, ale pojďme se bavit o té délce. Ale hlavně se pojďme bavit o způsobu výběru nástupců. Pokud je to komise, kde má většinu ministerstvo, pak to není něco, s čím by se z mého pohledu dalo souhlasit,“ řekl v neděli Hamáček.

Pokud se prý tedy s hnutím ANO na jiné verzi zákona ČSSD nedohodne, její ministři novelu nepodpoří, a návrh tak půjde do Sněmovny jako ne­koaličně dohodnutý.

Reklama

Výběr článků

Načítám