Hlavní obsah

Deskové hry z Brna pro malé i velké dobývají svět

Právo, Vladimír Klepáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vtipný nápad společně s poutavou zápletkou a nutností vydat ze sebe vše pro vítězství, to jsou důvody, proč deskové hry z Brna doslova dobývají svět.

Foto: Boardcubator

Vývoj nové deskové hry trvá až rok

Článek

Vše začalo tím, že si mladý informatik v práci jednoho dne řekl, že takto se už živit nechce a bude se věnovat tomu, co jej baví celý život – vývoji nových deskových her. Na novinky z kreativní dílny jeho brněnského týmu nyní čekají tisíce fanoušků ze sedmdesáti zemí.

Deskové hry prožívají doslova světovou renesanci. Velká poptávka po nich je především v USA a zemích západní Evropy. Klasické karty, šachy, dáma nebo nejrůznější obdoby Člověče, nezlob se! již hráčům nestačí. Chtějí složitější zápletky a nová prostředí. Právě na vlně tohoto zájmu se svezla firma původního ajťáka Jana Soukala a Marka Loskota.

Dnes se již vývoji her, z nichž vytvoření jediné trvá i rok, věnuje šestičlenný vývojářský tým. Ten nejprve uvedl na trh karetní hru Space Race.

Hráč je v ní ředitelem vesmírné agentury a v sedmi kolech plní úkoly tak, aby byl schopen vyslat ke hvězdám družici, následně stále vyspělejší technologie a potom i astronauty. Jde o to, kdo dosáhne rychlejšího vývoje.

Dalším úspěchem byla hra Mozaikář, následně přejmenovaná na Project L. Jde o jednoduchou hru, v níž se skládají kostičky do formiček, které je nutno na co nejmenší počet tahů zaplnit. Je to taková obdoba hry Tetris. Od svého prvního uvedení na trh vyšly obě hry hned v několika vylepšených a rozšířených verzích, o které je mimořádný zájem.

Hry vylepšují fanoušci

„Našli jsme nejkratší cestu k hráčům po celém světě. Naše firma Boardcubator k tomu využila mezinárodní platformu Kickstarter na internetu, která pomáhá propagovat zajímavé projekty, je místem pro komunikaci mezi námi a hráči a zároveň nám pomáhá hry přes internet prodávat. Nepotřebujeme žádného dalšího zprostředkovatele,“ řekl Právu Marek Loskot.

Brněnská firma eviduje prostřednictvím internetu zhruba 7000 skalních fanoušků z celého světa. Její hry se hrají od Chile až po Indonésii.

Připomínky fanoušků jsou klíčové pro výrobu inovovaných verzí her a pro vymýšlení těch nových. Mnozí z nich hrami žijí natolik, že jejich mnohastránkové písemné připomínky s nápady na vylepšení nejnovějších verzí deskových her připomínají s mírnou nadsázkou vysokoškolské seminární práce.

Vývoj nových her je náročný. Za každou z nich je mnohaměsíční práce plná hraní, tedy testování hry a jejího nekonečného vylepšování. Zatímco se k fanouškům brněnských vývojářů dostává inovovaná verze jejich hry Project L, tým již pracuje na hře nové. Půjde o sci-fi, v níž budou hráči hledat řešení, jak mají převzít zpět kontrolu nad vesmírnou lodí, které se zmocnila umělá inteligence.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám