Hlavní obsah

Odborníci: Konopí pomáhá hlavně při chronických bolestech

Právo, Vladimír Klepáč

Užívání konopí k léčbě bolesti strmě roste. Letos již lékaři předepsali pacientům hlavně s onkologickými onemocněními, revmatismem či bolestí zad devět kilogramů konopí proti loňským dvěma. O tom, zda je vůbec vhodné jej používat k léčbě, se roky vedly bouřlivé diskuse v Česku i v zahraničí.

Foto: Eric Risberg, ČTK/AP

Konopí v lékárně

Článek

Průkopníkem v jeho využívání k léčbě je brněnská Fakultní nemocnice u sv. Anny. Letos vydali tamní lékaři na 550 receptů 180 pacientům tři kilogramy medicínského konopí, tedy třetinu z celkově letos vydaného konopí v Česku.

„Léčebné konopí je skvělým lékem. Je to vynikající doplněk ke klasické léčbě bolesti. Přímo působí na bolest, ale i na další průvodní příznaky chronické bolesti, jako je nespavost či úzkost. Zvyšuje kvalitu života pacientů s chronickou bolestí,“ řekl vedoucí lékař Centra pro léčbu bolesti brněnské nemocnice Radovan Hřib.

V roce 2016 začala nemocnice u sv. Anny předepisovat konopí v kapslích. Loni jako první na světě zavedla užití konopí pomocí vaporizéru. Jde o vdechování vyčištěných výparů z konopí. Inhalace je v nemocnici pod kontrolou lékaře.

Letošní novinkou je i zahájení výzkumu léčebného konopí v Mezinárodním centru klinického výzkumu nemocnice.

„Léčebné konopí je velkým přínosem. Jeho užívání dokáže snižovat i nutné dávky opioidů v léčbě bolesti. Čímž neříkám, že by opiáty byly nějakým významně nebezpečným lékem. Naopak. Většina léků je bezpečná. Nebezpečný může být předepisující lékař, prodávající lékárník a nejvíce nedisciplinovaný pacient,“ dodal Hřib.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám