Hlavní obsah

Měla jsem tvrdý život, říká bojovnice s citlivou duší Meda Mládková

Právo, Stáňa Seďová

Neuvěřitelného životního jubilea se dočkala žena, která říká, že se jí nelíbí, když o jejím životě někdo prohlásí, že byl úžasný. „Měla jsem tvrdý život, který bych nikdy nikomu nepřála,“ říká paní Meda, která žila ve čtyřech zemích, na dvou kontinentech, ale celý život se toužila vrátit do Česka.

Foto: Právo

Meda Mládková

Článek

„Meda má radost, že si ji v době jejích narozenin tolik lidí připomíná, a vnímá, co pro český národ udělala. Má pocit naplněného života. Nyní ví, že její úsilí mělo smysl, že to lidé oceňují,“ prozradil Jiří Pospíšil, její blízký přítel a šéf Nadace Jana a Medy Mládkových.

Potvrdil, že paní Meda dění stále sleduje, a jak je zvykem, velmi kriticky. „Vždy se obdivovala masarykovské demokracii a jeho osobě. Byla to přítelkyně Václava Havla a je Karla Schwarzenberga. Je velká vlastenka, ale ne nacionalistka v tom negativním slova smyslu. Cítí se být Evropankou. Patří do zlaté prvorepublikové generace. Vždy bojovala proti komunistickému útlaku. Urputně pracovala pro obnovu demokracie v České republice. Občas si jen posteskne, že v nás jsou stále pozůstatky komunismu,“ řekl Právu Pospíšil.

Děti by se o ní měly učit

S otázkou, zda by se o ní měly děti učit ve škole, by podle Pospíšila tazatele poslala do háje. „Velikost vždy dokazovala skutky. Doteď žije v jedné místnosti, jak byla zvyklá. Peníze používala na podporu kultury a na pomoc zvířatům. Řekla by, že to nestojí za řeč. Je to žena velkého světa, mluví pěti jazyky, má doktorát z ekonomie, politologie a kunsthistorie. Nežili s Janem pro efekt, ale pro pomoc dobré věci. Tato osobnost po sobě zanechává velkou stopu. Já jsem přesvědčen, že by se o ní mělo učit. Proto se starám o její nadaci a muzeum,“ podotkl Pospíšil.

Za pravdu mu dává i obrovský úspěch představení, které se během léta hrálo na nádvoří Sovových mlýnů.

Foto: Právo

Meda Mládková (vpravo) a Yoko Ono

„Lístky v momentě zahájení prodeje v podstatě zmizely. Proto nyní zvažujeme, že se bude hrát i napřesrok. Meda viděla záznam představení, líbilo se jí, i když měla trochu připomínky. Ona je velmi kritická a tvrdá jak k ostatním, tak k sobě. Celý život bojuje za ideály pro národ, je taková politička v širším slova smyslu. Sama ráda žertuje, že kdyby byla mladší, kandiduje na prezidentku,“ zmínil politik Pospíšil.

Majetek nadaci

Ten několikrát čelil výčitkám, že po bohaté mecenášce bude dědit, ale majitel jmění, jehož hodnota se před šesti lety odhadovala na 600 milionů korun, je zcela jiný.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Meda Mládková v roce 2014 na oslavě svých 95. narozenin.

„Finanční hodnota sbírky Mládkových se nyní už nedá vyjádřit. Až paní Meda zemře, s muzeem se nic nestane, ani se sbírkami. Vše patří nadaci, kterou řídí správní rada. Nikdo to nezdědí. A po paní Medě není ani moc co. Sovovy mlýny patří Praze, té darovala i sbírky, za což jí magistrát přenechal budovu k užívání na sto let. Sama paní Meda má malý majetek,“ vysvětlila Právu Helena Musilová, šéfkurátorka Musea Kampa.

A Pospíšil dosvědčil: „Vždy žila skromně, má velmi silné sociální cítění a strašně ráda má malé děti, byť žádné neměla. V minulých letech se velmi angažovala v ochraně zvířat, bojovala proti kožešinovým farmám, stala se vegetariánkou. Jeví se jako tvrdá a bojovná žena, ale uvnitř je to křehká a citlivá dáma.“

Meda Mládková oslaví v neděli sté narozeniny v soukromí. Od úrazu, kdy si zlomila pánevní kost, má omezenou pohyblivost, ovšem oslavy s nejbližšími se nevzdá.

Foto: Petr Horník, Právo

Meda Mládková u obrazu Vanoucí modře od Františka Kupky

„Osobně se oslav nezúčastní. Bude doma, v bytě nahoře v prostorách Sovových mlýnů, kde přijme pár návštěv. Zdravotní stav už jí nedovolí vystoupit veřejně.

Gratulanti ji navštěvovali už v průběhu týdne. Dokonce se dá říci, že dostala i dárek od hlavního města. Praha jí udělila čestné občanství,“ doplnil Právu Milosh Harajda, mediální zástupce nadace.

Pro veřejnost Museum Kampa připravilo bohatý program. Na nedělní slavnosti promluví přátelé Medy Mládkové – Mathilda Nostitzová, Jiřina Šiklová, Jiří Šetlík, Stanislav Kolíbal nebo Vladimír Kopecký. Akce budou probíhat kromě muzea i ve Werichově vile a v Museu skla Portheimka.

Reklama

Související články

Století umění podle Medy Mládkové

Výstava MEDA Ambasadorka umění, kterou připravilo pražské Museum Kampa a trvá do 30. září, je holdem mecenášce a podporovatelce umění Medě Mládkové. Letos...

Meda Mládková slaví sté narozeniny

Jméno Medy Mládkové je pro veřejnost synonymem mecenášky a dámy, která sbírá obrazy abstraktního vizionáře malíře Františka Kupky. Je totiž zakladatelkou...

Výběr článků

Načítám