Hlavní obsah

Středočeský krajský úřad opět začal řešit Babišův údajný střet zájmů

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Středočeský krajský úřad začal posuzovat odvolání, které proti verdiktu Městského úřadu v Černošicích podal premiér Andrej Babiš (ANO) v kauze možného střetu zájmů. V Černošicích uložili Babišovi již jednou pokutu, proti níž se však odvolal.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

„Dne 3. září 2019 byl doručen na Krajský úřad Středočeského kraje odvolací spis v záležitosti údajného přestupku podle zákona o střetu zájmů z Městského úřadu v Černošicích. Krajský úřad se nebude až do skončení odvolacího řízení vyjadřovat,” uvedl ve středu ředitel úřadu Jiří Holub s tím, že lhůta pro vydání rozhodnutí je 30 dní.

„Na proces neveřejného správního řízení nemá a ze zákona nemůže mít vliv žádný zástupce samosprávy, tedy politik, a nemůže ho ovlivnit ani ředitel úřadu,” zdůraznil Holub.

Černošický úřad řešil na základě loňského podnětu organizace Transparency International podezření, že Babiš stále ovládá média, která patří pod holding Agrofert z jeho svěřenského fondu. V Černošicích se případ posuzuje kvůli tomu, že pod ně spadají Průhonice, v nichž premiér s rodinou žije.

Babiš tvrdí, že na média pod Agrofertem nemá vliv

Úřad již jednou v kauze rozhodl a uložil Babišovi pokutu 200 000 korun. Premiér se proti verdiktu odvolal ke krajskému úřadu, který rozhodnutí zrušil a vrátil k opětovnému projednání do Černošic. Důvodem měly být nedostatky „v procesním postupu i zjištění skutkového stavu“.

Babiš se v srpnu odvolal i proti dalšímu verdiktu černošických úředníků. [celá zpráva]

Babiš trvá na tom, že ve střetu zájmů není a na média vlastněná Agrofertem nemá žádný vliv.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám