Hlavní obsah

Logická olympiáda už dvanáctým rokem odhaluje skryté talenty

Právo, Jiří Mach

O svém nadání děti, ale často ani jejich rodiče nevědí, a ve škole nemají vždy učitelé prostor jej odhalit. Proto už dvanáctým rokem organizuje Mensa ČR Logickou olympiádu, která má talentované děti objevit a také jejich talent pomoci včas podchytit a dále rozvíjet. Přihlásit se lze do konce září.

Foto: Nadace The Kellner Family Foundation

Logická olympiáda

Článek

Logická olympiáda je svým způsobem unikátní, protože netestuje dosažené znalosti, neboli schopnost se nabiflovat. Účastníci při řešení logických úloh prokazují své schopnosti samostatného, kreativního, logického uvažovaní a pohotového rozhodování.

Dlouholetým generálním partnerem soutěže je rodinná nadace manželů Renáty a Petra Kellnerových věnující se vzdělávání a rozvoji talentovaných žáků a studentů. Soutěž zahrnuje šest věkových kategorií od mateřských škol po středoškoláky. Čím dříve se však talent podchytí, tím lépe pro dítě a mnohdy i pro jeho okolí.

Podle odborníků nadprůměrně nadané děti vyrůstají často v rodinách, kde je alespoň ještě jeden člen domácnosti nadprůměrně nadán, a proto rozvoj talentu u své ratolesti podporuje. Avšak v nepodnětném prostředí může být talent upozaděn.

Z dětského domova úspěšně do života

O štěstí třeba může hovořit Lukáš Kotlár, jemuž osud nalinkoval těžší startovní podmínky. Brzy po narození byl umístěn do kojeneckého ústavu, poté do dětského domova v Uherském Ostrohu na Moravě, kde je i nyní, během studia na vysoké škole na tzv. dobrovolném pobytu, přestože již čtvrtým rokem žije samostatně v Praze.

Po šesti letech na základní škole díky finanční podpoře Nadace The Kellner Family Foundation začal studovat na gymnáziu Open Gate v Babicích u Prahy. „To v mnohém naprosto ovlivnilo můj život. Úspěšně jsem gymnázium zakončil českou maturitou a IB certifikáty z angličtiny a španělštiny. Open Gate mně kromě vzdělání nabídla možnost zúčastnit se několika vzdělávacích i dobrovolnických aktivit. Byl jsem například na dobrovolnickém pobytu v Indii, studijním pobytu ve Španělsku či v rumunském Banátu,“ popsal Kotlár.

Je držitelem zlaté úrovně Mezinárodní ceny vévody z Edinburghu. Pracuje jako šéfredaktor časopisu Zámeček pro dětské domovy, věnuje se oblasti public relations, online marketingu a je také dobrovolníkem v organizaci DUHA (sdružení dětí a mládeže pro volný čas, přírodu a recesi), kde se věnuje dětem z dětských domovů.

První kolo testů online

Těžko by se však prosazoval, kdyby nedostal možnost své nadání rozvíjet. A podobných skrytých talentů jako Lukáš je v populaci více. S jejich odhalováním může pomoci právě Logická olympiáda.

Za jedenáct let její existence se počet účastníků zdvojnásobil na loňských 61 761. Nejčastěji se do ní hlásily děti z Jihomoravského a Moravskoslezského kraje. Celkem se zapojilo na tři tisíce škol.

Soutěžící může přihlásit škola, mohou se ale online hlásit také sami na www.logickaolympiada.cz. Základní kolo probíhá vyplněním online testu, na který mají předškoláci 15 minut, ostatní dle věku 20 až 35 minut.

Nejlepší řešitelé ze starších kategorií se pak zúčastní krajských semifinále, která se již konají prezenčně. Na ty nejlepší pak čeká slavnostní finále celorepublikové, tradičně pořádané v Míčovně Pražského hradu.

Reklama

Výběr článků

Načítám