Hlavní obsah

Zeman popřál dětem zvědavost, školní rok zahájil v Třinci

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman s manželkou Ivanou zahájili nový školní rok na Základní škole Slezská v Třinci. Prezident dětem popřál zvědavost, schopnost se ptát a nespoléhat se jen na učebnice.

Prezident Zeman zahájil školní rok v TřinciVideo: Pavel Karban, Právo

 
Článek

Prezidentský pár zavítal pouze mezi prvňáčky, pobyl mezi nimi asi čtvrthodinu. „Chtěl bych vám popřát zvědavost. Zvědavost, která znamená schopnost se ptát. Nečekejte, co se vám v učebnicích objeví,“ řekl prezident. Dětem radil, aby si další informace našly na internetu.

Prvňáčky na ZŠ Slezská v Třinci uklidnil, že neplatí přísloví „Kdo je zvědavý, bude brzy starý“. Také se je snažil motivovat, že vstávat na osmou hodinu do školy není tak hrozné, jak se jim může zdát.

„Když jsem byl malý, strašně nerad jsem vstával,“ konstatoval také prezident s tím, že chodit na osmou mu také připadalo strašně brzo. „Jenže pak jsem musel vstávat do práce v pět,“ vzpomínal.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Žáci první třídy základní školy Slezská v Třinci čekají první školní den 2. září 2019 na příjezd prezidenta Miloše Zemana, který ve škole zahájil školní rok.

Rodiče i děti pozdravila krátce i Ivana Zemanová, která spolu s krajským policejním ředitelem Tomášem Kuželem rozdala všem prvňáčkům dárek v podobě knihy Policejních pohádek. ZŠ Slezská v Třinci je největší škola ve městě, v letošním školním roce ji bude navštěvovat 688 žáků, z toho je 49 prvňáčků.

Celkem letos do prvních tříd nastoupí asi 107 800 dětí, do základních škol bude chodit zhruba 953 500 žáků, což je o přibližně 12 500 víc než loni. Do středních škol by mělo nastoupit kolem 409 000 žáků, tedy meziročně asi o 5000 víc.

Kromě prezidenta školní rok zahájí i další politici. Premiér Andrej Babiš (ANO) s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO) se zúčastní otevření nové budovy Základní školy v Rudné u Prahy. V Praze školy navštíví i někteří další členové vlády. Ministr školství Robert Plaga (ANO) v Brně doprovodí do první třídy svou dceru.

Studenti středních škol se v Praze dopoledne sejdou před ministerstvem školství na happeningu, kterým chtějí upozornit na nekvalitní výuku matematiky a potíže maturantů s tímto předmětem. Na zhruba desítce míst po celé republice se kromě toho budou konat akce středoškoláků, které by měly poukázat na nedostatek vzdělávání o klimatických změnách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám