Hlavní obsah

Pojišťovna poprvé uhradila pacientce konopí

Právo, Oldřich Danda

Po třech letech bojů u soudů se Zdeněk Majzlík (73) z Týna nad Vltavou dočkal kýženého výsledku. Poté, co na jaře vyhrál i u Ústavního soudu, začala Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) v červenci proplácet jeho dceři Martině Kafkové (51) konopí, které jí jediné dokáže pomoci od bolesti a křečí, jimiž trpí kvůli roztroušené skleróze.

Foto: Eric Risberg, ČTK/AP

Konopí v lékárně

Článek

„Minulý měsíc nám pojišťovna poprvé konopí proplatila, teď jsem poslal další objednávku,“ řekl Právu Majzlík. Jde historicky o první případ, kdy česká zdravotní pojišťovna začala léčbu konopím hradit.

Jeho dcera Martina potřebuje měsíčně okolo 180 gramů sušené drogy. V lékárnách se cena gramu pohybuje mezi 150 a 200 korunami, což znamená, že by za svou léčbu utratila okolo 30 tisíc korun měsíčně. To je ale pro invalidní důchodkyni nepředstavitelné. Majzlík proto pro svou dceru konopí pěstuje už přes deset let, i když je to ilegální.

Jak sám Právu řekl, riziko opletaček s policií a úřady pro svou dceru rád podstoupil. Po letech zkoušení totiž zjistili, že konopí je v jejím případě ideální pomocník, který na rozdíl od jiných léků – často dražších – dokáže odstranit křeče, bolest i zácpu. Když v roce 2013 prošel zákon o léčebném konopí, myslel Majzlík, že už nebude muset marihuanu pěstovat pokoutně.

Úřadům ale tři roky trvalo, než dokázaly zajistit konopí do lékáren. Ale ani poté to pro Martinu Kafkovou nebylo schůdné řešení.

Tehdy se cena gramu konopí pohybovala okolo 300 korun. Majzlík proto požádal, zda by mohla léčbu proplácet pojišťovna, ale narazil a musel k soudům.

Uspěl až letos na jaře a podle svých slov si hodně oddychl. „Hlavně jsem získal jistotu, že budu mít pro dceru konopí, které jí dokáže ulevit od bolesti a křečí. Nebál jsem se, že se dostanu k soudu, tam bych se asi obhájil, ale bál jsem se, že k nám vtrhnou policajti a všechno mi zabaví,“ dodal Majzlík.

Letos zasel pro jistotu

V letošním roce opět zasel, pro jistotu. „Náměstek ze zdravotnictví mi řekl, že může vypadnout dodávka, protože například český dodavatel nesplní podmínky, a než se zařídí konopí z dovozu, tak to může trvat a může se stát, že pro dceru nebudu nic mít,“ poznamenal Majzlík.

Konopí je možné si v lékárnách koupit proti receptu specializovaného lékaře už tři roky, ale pacientů, kteří si mohou dovolit hradit plnou cenu, je málo. Méně majetným lidem by mohl pomoci nový zákon o léčivech.

Pojišťovny by podle návrhu zákona, který je v parlamentu, měly hradit devadesát procent z ceny třiceti gramů léčebného konopí. Což by pro pacienty znamenalo výdaj až 450 korun měsíčně.

Vyšší množství konopí, a to až do 180 gramů, bude podléhat souhlasu revizního lékaře. Zákon ale neprošel Senátem a musí ho znovu projednat poslanci.

Podle statistik Státního úřadu pro kontrolu léčiv (SÚKL) pacientů, předepisujících lékařů i vydaného konopí postupně přibývá.

Lékařů, kteří mají licenci na vydávání receptů, je již 45, počet pacientů se od ledna zvýšil ze 162 na 279 v červenci.

Měsíčně lékárny vydají okolo jednoho kilogramu sušené drogy, v červenci to bylo 1273 gramů. Dnes je možné vyzvednou konopí v 64 lékárnách po celé republice.

Registrovaných pacientů je asi 300

Podle slov ředitelky pacientského spolku KOPAC Hany Vágnerové je zatím Kafková jediná pacientka, která s VZP vyhrála boj o individuální hrazení. „Třem pacientům, kteří na tom jsou podobně, jsem pana Majzlíka dávala za vzor, ale asi nebyli zatím úspěšní, protože by se jistě pochlubili,“ řekla Právu.

Ve spolku je asi 300 registrovaných pacientů. Ale počet potřebných lidí je mnohonásobně vyšší.

„SÚKL odhaduje, že až projde zákon, zvedne se příští rok počet pacientů na tři tisíce. Například pacientů s roztroušenou sklerózou je sedmnáct tisíc a onkologických pacientů, kterým to může pomoci, je ještě více,“ dodala Vágnerová.

Konopí lékaři předepisují hlavně u chronických bolestí páteře, kloubů či svalů, neurologických obtíží při roztroušené skleróze a také při nevolnosti při onkologické léčbě.

Většina lékáren oprávněných vydávat konopí pacientům nabízí sušenou drogu, kterou vypěstovali ve slušovické firmě Elkoplast, gram stojí mezi 150 až 200 korunami.

Někde si mohou pacienti vyzvednout dovážené konopí, třeba z Kanady – například firma Spectrum Cannabis nabízí gram sušeného květu za 130 korun.

I tak je to pro většinu lidí příliš. Většina českých pacientů si proto pořizuje konopí svépomocí, což je však ilegální. Ale dělá to stále víc lidí.

Ve světě je trend konopí zpřístupnit

Podle průzkumu Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti použilo k léčebným účelům konopí v roce 2015 více než 800 tisíc občanů České republiky. Lidé konopí užívají nejen proti bolestem a zánětům, ale i na kožní nemoci.

Ve světě – v Izraeli, Kanadě, ve Spojených státech nebo nově také v Německu – je trend pacientům konopí co nejvíc zpřístupnit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám