Hlavní obsah

Babiš mluvil s Johnsonem, pozval ho na návštěvu Prahy

– Praha

Český premiér Andrej Babiš (ANO) telefonicky hovořil s předsedou britské vlády Borisem Johnsonem. Babiš o tom v úterý informoval na Twitteru. Johnson ho ujistil, že se nemusí obávat o osud českých občanů a firem v Británii. Babiš pozval Johnsona do Prahy.

Foto: Darren Staples, Reuters

Britský premiér Boris Johnson

Článek

Setkat by se v Česku mohl i s dalšími zástupci zemí visegrádské čtyřky (V4). Velká Británie se v současnosti připravuje na odchod z Evropské unie. Johnson chce zemi vyvést z unie v souladu s posunutým termínem na konci října i za cenu odchodu bez dohody.

„Řekl, že naše země je skvělá, že ji zná, má tady vztahy a že se vůbec nemusím obávat o osud našich lidí ve Velké Británii ani o byznys našich českých firem, jsme spojenci,” popsal Babiš obsah telefonátu s Johnsonem.

Český premiér zároveň pozval britský protějšek na návštěvu Česka. „Pozval jsem ho do Prahy a myslím, že kolegové z V4 se přidají. Zeptám se jich,” uvedl Babiš.

Brexit bez dohody by byl problém 

O odchodu Británie z EU, takzvaném brexitu, dnes Babiš jednal také s irským vicepremiérem a ministrem zahraničí Simonem Coveneyem. Podle Babiše se shodli na tom, že odchod Británie bez dohody by znamenal velký problém pro Česko i Irsko.

„Samozřejmě jsme na jedné lodi a stále doufáme, že se s UK nakonec dohodneme,” napsal Babiš na Twitteru.

Britský premiér Johnson chce zemi vyvést z EU letos k 31. říjnu. Hrozí, že odejde bez dohody, pokud Brusel nebude souhlasit s žádostí o změnu vyjednané smlouvy o odchodu.

Řada unijních představitelů nyní avizuje, že jsou ochotni naslouchat britským návrhům ohledně takzvané irské pojistky, která je hlavním předmětem svárů. Francouzský prezident Emmanuel Macron nicméně minulý týden vzkázal, že všechny pilíře stávající dohody jsou nepostradatelné. Pojistka podle něj garantuje stabilitu v Irsku a celistvost jednotného trhu Evropské unie. Podle německé kancléřky Angely Merkelové by za ni ale bylo možné najít náhradu, což ostatně brexitová dohoda umožňuje.

České firmy by mohly přijít o 30 miliard

V případě brexitu bez dohody by české firmy mohly přijít asi o 30 miliard korun, řekl před časem ředitel sekce mezinárodních vztahů Svazu průmyslu a dopravy Lukáš Martin. Další desítky miliard by podle něj ekonomika ČR ztratila kvůli nižším firemním investicím.

Český parlament letos přijal zákon, podle kterého v případě odchodu Británie bez dohody budou mít Britové v Česku až do konce příštího roku v některých oblastech stejná práva, jako by byli dál občany Evropské unie. Britský velvyslanec v Česku Nick Archer krok Česka v březnu ocenil jako velkorysý. Londýn podle něj přijímá reciproční opatření zajišťující práva Čechů v Británii.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám