Hlavní obsah

Maláčová: O platy se ještě střetneme

Právo, Jiří Vavroň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) věří, že situace ve vládě se po dojednání hlavních výdajů rozpočtu uklidní a začnou se věcně řešit problémy jako stárnutí, pokles porodnosti, dostupnost bydlení nebo růst platů

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD)

Článek

Ministerstvo práce přímo získá šest miliard nad původní očekávání. Váš požadavek byl ale 11 miliard. Je to výhra, či prohra? Skončily tahanice, kdy jste se dozvídala od ANO, že váš resort nešetří?

Paní Schillerové jsem říkala, že musí přestat vyprávět ty lži, že ČSSD nešetří. Těch požadovaných 11 miliard nebyl nějaký výmysl, nadhodnocený požadavek. Vše jsme nedostali, takže budeme muset spoustu věcí odložit či realizovat v menším rozsahu.

Čeká váš resort ještě nějaká debata o financích?

Určitě proběhne ještě ostrá diskuse o platech státních zaměstnanců. Dvě procenta, se kterými se zatím počítá v rozpočtu pro příští rok, by nepokrylo ani očekávanou inflaci. Proto stále tvrdíme, že je to nedostatečné, v době ekonomického růstu dokonce absurdní.

Investujeme do důchodů, rodičovské, příspěvku na péči, sociálních služeb
Jana Maláčová

Domluvila jsem proto s místopředsedou vlády Janem Hamáčkem, že svoláme ještě s odbory, panem premiérem a paní ministryní financí jednání, abychom dospěli k nějaké rozumné dohodě.

V červnu se soc. dem. ministři zdrželi hlasování o rozpočtu. Může se podobná situace opakovat?

Poprvé v historii koaličních vlád koaliční partner vyjádřil nesouhlas s rozpočtem, jak jej navrhla paní ministryně financí. I když ještě s ministryní financí bude jednat nový ministr kultury, dá se říci, že jsme víceméně spokojeni, takže očekávám, že návrh rozpočtu podpoříme.

Ministerstvo financí stále čekalo na analýzy, které jste prý neposlala.

To jsme si s paní ministryní vysvětlily. Všechny požadované analýzy byly zaslány už v minulosti. Analýza sociálních služeb v květnu, analýza důchodového systému v červnu, analýza IT v červenci, analýza dávek na bydlení v únoru atd.

Kolik jste vyjednala?

Ta částka má tři položky – 5,9 miliardy korun je navýšení státního rozpočtu pro rok 2020. Zhruba 800 milionů jsou prostředky na transformaci IT, které dostaneme již letos z obsluhy státního dluhu, a 1,3 miliardy je příslib dofinancování v příštím roce ve čtyřech oblastech.

Jedná se o navýšení platů ve veřejné správě, kybernetickou bezpečnost, kofinancování evropských projektů a splacení našich závazků v investičních pobídkách minulých vlád.

Je to pro vás úspěch?

Jsem ráda, že ministerstvo financí nakonec uznalo oprávněnost našich požadavků. Pro mě je důležité, že jsme velkou část položek obhájili alespoň na úrovni letoška a investujeme do důchodů, rodičovské, příspěvku na péči, dále pak sociálních služeb a modernizace informačních systémů MPSV. Všechny dotace pro obce zůstanou zachovány.

Ale víte, jak to je, každé takové jednání přináší svou daň. My jsme ji zaplatili tím, že budeme muset odložit některé plánované investice. Nebude se třeba stavět nová budova Úřadu práce v Olomouci anebo rekonstruovat budova v Pardubicích, zpomalí se digitalizace na České správě sociálního zabezpečení. A také nebudeme investovat do veřejně prospěšných prací, aby všichni, co mohou, pracovali v takovém rozsahu, jak jsme plánovali.

Co sociální služby?

Tady je opět třeba rozdělit výsledek jednání na několik položek. Zaprvé jsme na úrovni letošního roku po dofinancování a k tomu jsme navíc pro příští rok získali 780 miliónů korun. Tahle částka ale není konečná. K dofinancování dojde podle výsledku sociálního dialogu ohledně růstu platů ve veřejné sféře. Navíc jsme taky oproti původním požadavkům získali 400 milionů korun na investice do výstavby nových domovů pro seniory.

ANO tvrdilo, že musíte víc šetřit a že vám to nejde.

To jsou hloupé marketingové proklamace. Já šetřím výrazně od nástupu do funkce a pokračuji v tom. Ale nebudu v době hospodářského růstu škrtat peníze pro seniory a děti.

Nejsme asociálové. Já jsem si na své studium v Německu musela vydělat sama, pracovala jsem vždy celé prázdniny a během semestru 20 hodin týdně. Vždy jsem obracela každou marku, resp. později euro. To člověka naučí vážit si peněz a já se tak chovám i na ministerstvu.

Nevadí vám, že vás ANO za sociální politiku kritizuje?

Všechny moje návrhy, ať už na navýšení důchodů, rodičovské či příspěvku na péči měly vždy větší podporu, než je ústavní většina, tedy napříč politickým spektrem. Takže nevím, o jaké kritice mluvíte.

Dávky se údajně zneužívají a potřebují reformu?

Prostor vidím v dávkách na bydlení a mám zde připravenu razantní změnu.

Už se situace zklidní?

Pevně doufám, že se začneme soustředit na problémy naší země. Za ministerstvo práce největší výzvu představuje stárnutí společnosti, klesá porodnost, nastupující digitalizace nám změní trh práce a spousta pracovních míst zanikne. Máme obrovskou krizi bydlení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám