Hlavní obsah

Události ze srpna 1968 a 1969 si v krajích připomněly stovky lidí

Praha

Stovky lidí se dnes ve městech v celé České republice zúčastnily vzpomínkových akcí k okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy v roce 1968 a připomněly si oběti demonstrací v srpnu 1969. Někde vystoupili pamětníci srpnových událostí.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Lidé položili květiny 21. srpna 2019 na Moravském náměstí v Brně, kde v roce 1969 tragicky zahynula Danuše Muzikářová. Osmnáctiletou dívku při demonstraci proti okupaci zasáhla kulka zezadu do hlavy, když utíkala před kordonem policistů a milicionářů.

Článek

Lidé si přinesli české vlajky a transparenty, na programu bylo i několik hudebních vystoupení různých žánrů. Mluvilo se ale i o aktuálních politických tématech.

Na akci v centru Olomouce přišla i sestra protikomunistických odbojářů Zdena Mašínová, podle které je důležité, aby se na události ze srpna 1968 nezapomnělo.

„Mladá generace potřebuje být především informována. To je nesmírně důležité, aby si nemusela zopakovat něco takového, co musela prožít moje generace. Dvě totality, to nese následky dodnes,” řekla.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Iniciativa Milion chvilek pro demokracii uspořádala 21. srpna 2019 na Horním náměstí v centru Olomouce pietní vzpomínku na vstup vojsk Varšavské smlouvy 21. srpna 1968 a násilné potlačení protiokupačních demonstrací o rok později.

V čele České republiky jsou nyní podle Mašínové lidé, kteří by tam stát rozhodně neměli. „Jestliže tam je nějaký pan Babiš, který spolupracoval se Státní bezpečností, co má na svědomí tolik lidských osudů, ba i životů, a je podporován nemocným starým člověkem, který nemá tolik zodpovědnosti, aby z této funkce odešel, to je skandální,” řekla.

V Plzni se konala demonstrace „Tady není Rusko! Přesto jde tady i tam právě teď o hodně”. Akci připravily iniciativy ProHnutí a Milion chvilek pro demokracii. Řečníci hovořili i údajném ohrožení svobody ze strany Kremlu.

Také libereckou akci organizovala iniciativa Milion chvilek. Lidé se sešli u Památníku obětem komunismu a poté vyrazili na Rybníček - Zastávku Reného Matouška, k památníku, který připomíná statečnost tří desítek libereckých signatářů Charty 77.

Akci na zlínském náměstí nazvanou Pamatuj! zahájil pořadatel a písničkář Ziggy Horváth zpěvem písně Karla Kryla. Na pódiu viselo heslo „Bez okupantů na věčné časy!”. Ředitel zlínského divadla Petr Michálek přečetl vzpomínku bývalého ředitele divadla Ivana Kaliny o událostech roku 1968 ve Zlíně. S osobní vzpomínkou na srpnové události vystoupila také bývalá primátorka Zlína Irena Ondrová.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

V Lomnici nad Popelkou na Semilsku si lidé připomněli srpnové události z roku 1969. Účastníci obdrželi na Husově náměstí bílé látky se jmény 137 obětí sovětské okupace Československa ze srpna 1968 a dalších pěti ze srpna 1969.

V Karlových Varech se kromě historických událostí mluvilo i o kauzách kolem premiéra Andreje Babiše (ANO) a roli prezidenta Miloše Zemana. Podobná shromáždění se konala i v dalších městech karlovarského kraje, například Sokolově nebo Františkových Lázních.

V Českých Budějovicích pořadatelé promítali na velkoplošnou obrazovku dokument o 50 let staré události.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Přibližně tři stovky lidí dorazily 21. srpna 2019 na českobudějovické náměstí u příležitosti připomínkové akce k 21. srpnu 1969. Průvod vyrazil symbolicky od budovy bývalého sídla StB na Lannově třídě.

V Hradci Králové si lidé výročí vpádu vojsk připomněli v parku na náměstí Osvoboditelů, kde do roku 1991 stával historický sovětský tank T34. Akci organizátoři svolali jako piknik bez projevů řečníků. Část lidí si tak na trávě rozložila deky a drobné občerstvení.

Jihlavské setkání ve Smetanových sadech odstartovala skladba Tanky jihlavské punkové kapely Hrdinové nové fronty. Několik stovek lidí přišlo před improvizované jeviště také kvůli vystoupení divadla Voko a koncertu folkového zpěváka Slávka Janouška.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám