Hlavní obsah

Kulturu má vést Zaorálek, Zeman souhlasí

• Aktualizováno
Novinky, ren

Kandidátem ČSSD na ministra kultury je poslanec a exministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Ve středu to oficiálně oznámil předseda ČSSD Jan Hamáček. Premiér Andrej Babiš (ANO) i prezident Miloš Zeman s jeho nominací nemají problém.

Záznam: TK k personálnímu obsazení na ministerstvu kulturyVideo: Novinky

 
Článek

„Poté, co se v pondělí Michal Šmarda vzdal postu ministra kultury, tak byla ČSSD postavena do nové situace. Chci říci, že jsme řešení nalezli. ČSSD navrhne panu premiérovi, aby ústavním postupem navrhl prezidentovi, aby do funkce jmenoval Lubomíra Zaorálka,“ uvedl na tiskové konferenci předseda strany Jan Hamáček.

„Pan prezident jméno zná. Nepředpokládám, že by došlo k problémům ze strany prezidenta,“ dodal Hamáček s tím, že je to podle něj zkušený politik a úspěšný ministr zahraničí. „Zvládl řídit podstatně větší resort, než je ministerstvo kultury,“ dodal.

Premiér Andrej Babiš pro Českou televizi řekl, že se Zaorálkem by jako s ministrem kultury problém neměl. Hamáček tak očekává, že hned jak Babišovi předá oficiální nominaci, odešle ji na Hrad.

Souhlas se jmenováním Zaorálka deklaroval i prezident Zeman. Se Zaorálkem se má setkat v pondělí v Lánech a poté je podle mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka připraven jej jmenovat.

Zaorálek by se podle Hamáčka měl co nejdříve zapojit do jednání kolem rozpočtu a stabilizovat resort.

Vládní spolupráce tak podle Hamáčka může pokračovat i přes ostré spory a konflikty. „Mnoho věcí se stalo. Byl to zápřah, svůj díl dostala i naše Ústava,“ zhodnotil krátce Hamáček tříměsíční tahanice o post ministra kultury.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

To, že novým ministrem kultury má být Lubomír Zaorálek, Novinkám potvrdil už dříve důvěryhodný zdroj z okolí vedení ČSSD. O tom, že je Zaorálkovo jméno ve hře, informoval i server Seznam Zprávy. Podle informací Práva Zaorálek s nabídkou souhlasil.

Ministerstvo kultury je bez šéfa od poloviny prázdnin. K 31. červenci prezident Miloš Zeman po dlouhých průtazích odvolal Antonína Staňka (ČSSD), navrhovaného nástupce Michala Šmardu však jmenovat odmítal. V tom se k němu nakonec přidal i premiér Babiš, který přitom návrh nominanta ČSSD sám předložil. Šmarda tento týden v pondělí oznámil, že se kandidatury vzdává.

Zaorálek by mohl být kandidátem, který u prezidenta Miloše Zemana projde. V minulé vládě byl ministrem zahraničí a do funkce ho jmenoval právě Zeman. Na druhou stranu právě Zaorálek byl kritikem současného premiéra Andreje Babiše a nebyl ani velkým příznivcem vstupu ČSSD do vlády.

Ostře také vystupoval proti Babišovi v předvolební kampani v roce 2017, a to ještě v době, kdy byl ministrem zahraničí ve společné vládě s ANO.

Reklama

Výběr článků

Načítám