Hlavní obsah

Zakázku na vysílačky prověří ÚOHS

Právo, jkk

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) obdržel stížnost na tendr, kterým chce ministerstvo vnitra za 3,1 miliardy korun zajistit prodloužení živostnosti radiokomunikační sítě pro složky integrovaného záchranného systému.

Foto: Profimedia.cz

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS)

Článek

Společnost Nordic Telecom, která o zakázku také stála, napadá záměr resortu nevypsat soutěž a zakázku zadat přímo stávajícímu dodavateli. Vnitro odmítlo námitky firmy, ta proto nyní navrhuje, aby antimonopolní úřad tendr zastavil.

„Očekáváme, že ministerstvo bude v rámci časové tísně, do které se během posledních let svou nečinností samo dostalo, připraveno i k nestandardním krokům. Podáváme proto zároveň návrh na vydání předběžného opatření, kterým by antimonopolní úřad zakázal ministerstvu vnitra pokračovat v zakázce bez výběrového řízení,“ uvedl v tiskové zprávě mediální zástupce Nordic Telecomu Pavel Krejča.

Soutěž prý vypsat nemusí

To by však mohlo znamenat problém pro hasiče, policisty a záchranáře, kteří prostřednictvím nynější sítě Pegas komunikují. Některým částem systému totiž končí podpora od výrobce již letos v září, většině komponent a softwaru pak na konci příštího roku. Právě časová nouze je jedním z argumentů resortu, proč uzavřít se stávajícím dodavatelem smlouvu bez soutěže.

„Provoz systému kritické informační infrastruktury bez podpory výrobce je neakceptovatelné bezpečnostní riziko,“ napsalo ministerstvo v dokumentu, v němž vládu seznamuje s problematikou. Vnitro rovněž tvrdí, že kvůli ochraně citlivých informací veřejnou soutěž vypsat nemusí.

„Pokud by zadavatel nepostupoval navrženým způsobem, došlo by k vyzrazení utajovaných informací zásadního významu,“ uvádí úřad. Opírá se v této věci o posvěcení Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) a o posudek advokátní kanceláře.

S tím však Nordic Telecom nesouhlasí. „Postup ministerstva vnitra není podle nás v souladu se zákonem o zadávání veřejných zakázek. Paragraf, který si ministerstvo ke zdůvodnění vybralo, se totiž používá pro situace, kdy má být utajena samotná existence zakázky,“ domnívá se Krejča. „Veřejnost však již desítky let ví, že složky Integrovaného záchranného systému využívají technologii Tetrapol, a už několik let se v médiích hovoří o potřebě jeho modernizace,“ argumentuje.

Zastarávající Pegas

Zastarávající vysílačková síť Pegas nedokáže přenášet větší objemy dat. Na stole sice bylo hybridní řešení, na němž se chtěly podílet společnosti Nordic Telecom a O2, nakonec se však ministerstvo rozhodlo prodloužit životnost Pegasu o čtyři roky.

Původně měla zakázka státní kasu přijít dokonce na 4,4 miliardy a smlouva se stávajícím dodavatelem měla trvat až do roku 2027. Parametry zakázky resort změnil poté, co se téma začalo propírat v médiích.

O osudu tendru nyní rozhodne antimonopolní úřad. Ten mimochodem letos ministerstvu vnitra již jeden zrušil. Šlo v něm o nákup nových služebních a policejních aut, ÚOHS v něm prý shledal zvýhodnění jedné automobilky.

Proti tomu se ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) v červenci ohradil a na úřad kvůli jeho rozhodnutí podal správní žalobu.

Reklama

Výběr článků

Načítám