Hlavní obsah

Rath u Ústavního soudu pohořel, zastupitelem nebude

• Aktualizováno
Právo, pko

Marně si u Ústavního soudu (ÚS) stěžoval David Rath na výsledky komunálních voleb v Hostivici. Rath zde loni kandidoval za stranu Zdravá Hostivice, podle prvních výsledků se měl stát zastupitelem. Ovšem Krajský soud v Praze jeho zvolení označil za neplatné, neboť někteří jeho spolukandidáti neměli v obci trvalý pobyt. ÚS stížnost Ratha, strany Zdravá Hostivice a Evy Rathové jako voličky smetl v úterý ze stolu.

Foto: Novinky

David Rath

Článek

Volby v Hostivici u Prahy vyhrálo sdružení HOme - Hostivice se šesti mandáty před kandidátkou Středočeši2012.cz. Zdravá Hostivice skončila na sedmém místě se ziskem 5,21 procenta hlasů a měla nárok na jeden mandát pro lídra Ratha.

Jenže po zákroku pražského soudu došlo k přepočítání a po propadnutí části hlasů už strana získala jen 3,21 procenta a na místo zastupitele už neměla nárok.

V ústavní stížnosti Rath a spol tvrdili, že krajský soud při přepočtech chyboval a překročil své kompetence. Poukazovali také na to, že různé soudy zacházejí s propadlými hlasy odlišnými způsoby a že kdyby rozhodoval jiný soud, mandát by mu zůstal.

Někteří nemohli v Hostivici kandidovat

Podle ÚS měla strana vědět, že někteří její kandidáti nesplňují podmínky volitelnosti, ale neodvolala je a žádný kandidát se ani svého místa nevzdal. „Z hlediska dodržení principu poměrného zastoupení je určující, aby volební straně byl zhodnocen pouze takový počet hlasů, kteří získali kandidáti splňující podmínky volitelnosti podle zákona,“ konstatoval v odůvodnění soudce zpravodaj Jan Filip.

„Při zjišťování výsledků voleb ve volbách do zastupitelstev obcí se k hlasům získaných kandidáty, kteří ke dni voleb nesplňovali podmínky volitelnosti, nepřihlíží. Důsledkem tohoto závěru z hlediska volebně technického je to, že současně je třeba o takové kandidáty snížit počet kandidátů příslušné strany, a přizpůsobit této skutečnosti první kroky okrskové komise při sčítání hlasů,“ dodal Filip.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám