Hlavní obsah

Sněží, v horách je místy nutné použít řetězy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČR

Příliv studeného vzduchu ze severu, který proudí do České republiky kolem tlakové níže, přinesl s sebou v neděli sněžení. V Krkonoších a Jeseníkách napadlo až 15 centimetrů nového sněhu. Sněhový příděl zkomplikoval dopravu zejména ve vyšších polohách. Na silnicích nižších tříd je vrstva ujetého sněhu.

Článek

Pouze s plnou zimní výbavou by měli vyjíždět řidiči směřující do horských oblastí Vsetínska. Na silnicích nižších tříd tam místy leží zledovatělá vrstva sněhu s vyjetými kolejemi.Ujetý sníh leží také na některých komunikacích ve vyšších polohách Uherskohradišťska.

Dor hor s řetězy

V Jeseníkách napadlo během noci až 15 centimetrů sněhu, na mnoha místech na Bruntálsku a Opavsku se tvoří sněhové jazyky. Všechny silnice se zatím silničářům daří udržet sjízdné, přesto nabádají řidiče k opatrné jízdě. "Nejhorší je situace kolem Karlovy Studánky, tam by měli mít řidiči připraveny sněhové řetězy," řekl dispečer bruntálských silničářů.

Podobné rady dávají silničáři lidem, jedoucím do Krušných hor. "Ve vyšších polohách opět sněží a fouká silný vítr. Řidiči bez zimní výbavy by do Krušných hor neměli vyjíždět,"řekl dispečer ústecké krajské správy a údržby silnic. Hlavní tahy a příjezdové komunikace k hraničním přechodům na Chomutovsku, Teplicku, Ústecku a Děčínsku jsou zatím průjezdné. Kvůli sněžení se začaly hromadit kamiony na stoupání k hraničnímu přechodu Cínovec na Teplicku.

Všechny silnice v Plzeňském a Karlovarském kraji byly ráno sjízdné. Na západě Čech začalo  drobně sněžit a sitauce se může zhoršit.

Nový sníh v Krkonoších

Až 15 centimetrů sněhu napadlo během sobotní noci a nedělního rána na krkonošské silnici mezi Dolními a Horními Mísečkami a na další nejvýše položené vozovky v Libereckém kraji. Sjízdnost se oproti uplynulým čtyřem dnům zhoršila, všechny komunikace však zůstávají průjezdné. "Na zledovatělých komunikacích druhé a třetí třídy v horských oblastech jsou vyjeté koleje," uvedla dispečerka z Jablonce nad Nisou.

V Libereckém kraji napadalo přes noc a ráno většinou kolem pěti centimetrů sněhu.  Kluzký povrch vozovek se podílel na dvou lehčích nehodách na rychlostní komunikaci z Liberce do Prahy.

V Krkonoších na Trutnovsku v noci napadlo až deset centimetrů sněhu. Sníh v trutnovském okrese leží hlavně na silnicích druhých a třetích tříd, na solených silnicích je rozbředlý. Vítr může na některých místech tvořit sněhové jazyky. Sněhové přeháňky se vyskytují i v nižších polohách Královéhradeckého kraje. V samotném Hradci Králové leží na místních komunikacích rozbředlý sníh.

Sněžilo i v Pardubickém kraji. Několik centimetrů, napadlo kolem Přelouče. Na Hlinecku leží na silnicích zbytky rozbředlého sněhu i na silnicích prvních tříd. Zledovatělá je také silnice první třídy na hlavním tahu z Hradce Králové do Ostravy v úseku Suchý vrch - Červená Voda na Ústeckoorlicku.

Situace se může během dne zhoršovat, meteorologové předpovídají silné sněžení, do rána může napadnout až dvacet centimetrů sněhu. 

Reklama

Související témata:

Související články

Meteorologové varují: Bude zase silně sněžit

Zima nekončí. V následujících dnech bude v ČR podle Českého hydrometeorologického ústavu opět sněžit, což souvisí s postupem prohlubující se tlakové níže...

Výběr článků

Načítám