Hlavní obsah

Policie každý rok dostane půl miliardy na obnovu vozového parku

Novinky, Renáta Bohuslavová

Policisté by měli každý rok dostat půl miliardy na nová auta. V pondělí se na tom při jednání o rozpočtu shodli ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Celkově by policie měla dostat navíc 1,1 miliardy korun pro rok 2020.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Dohodli jsme se na navýšení rozpočtu pro policii o 1,1 miliardy korun. Z toho půjde 500 milionů na opravu automobilové techniky, 250 milionů na provozní náklady, 200 milionů na investice a 155 milionů na platy,” řekl po jednání u ministryně Schillerové ministr vnitra Jan Hamáček.

Resort navíc dostane ještě 200 milionů na evropské informační systémy. Celkem tak jde o 1,3 miliardy korun.

Peníze hned začátkem roku

Půl miliardy do obnovy vozového parku by mělo jít z rozpočtu pravidelně. „Je důležité říct, že půl miliardy ročně na obnovu vozového parku policie půjde každý rok. Jak v roce 2020, tak 2021, aby mohla policie zaujmout jasnou strategii. Zároveň jsem se dohodli, že budeme peníze posílat začátkem roku, aby je měli hned a věděli, s čím mohou počítat,” uvedla Schillerová.

Navíc by na automobily mělo jít ještě letos mimořádných 400 milionů korun. „Celkový rozpočet policie bude vyšší než 34 miliard. Celý resort vnitra pak bude mít rozpočet kolem 78,8 miliardy,” dodala. Již při předchozích jednáních se oba shodli, že 400 milionů korun dostanou pro příští rok hasiči.

Jasno podle Hamáčka zatím není v oblasti digitalizace. „Jediné, co nám zbývá, je celá oblast digitalizace, ale tam jsou jednání před námi. Se současným stavem jednání jsem spokojen. Výsledek ukazuje, že bezpečnost je prioritou,” dodal Hamáček.

Ministryně Schillerová v pondělí jednala i s ministry školství a průmyslu a obchodu Robertem Plagou a Karlem Havlíčkem (oba za ANO). Oba stejně jako Hamáček odcházeli spokojení.

V úterý má před sebou Schillerová jednání s ministryní práce a sociálních věcí Janou Maláčovou (ČSSD), která požaduje 11 miliard pro svůj resort. „11 miliard pro MPSV je pro mě nereálných. Jsem připravena k nějakému kompromisu a budu se o tom bavit z očí do očí s paní ministryní,” uvedla Schillerová před úterním jednáním.

Reklama

Výběr článků

Načítám