Hlavní obsah

Havlíček jednal s Schillerovou. Slibuje miliardy na výzkum či miliony na digitalizaci

Novinky, ren

Ministerstvo průmyslu a obchodu může příští rok počítat s 37,5 miliardy korun, což je o dvě miliardy víc než v roce 2019. Po jednání s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO) to uvedl ministr průmyslu a vicepremiér Karel Havlíček (za ANO). Havlíček na financích jednal i za oblast vědy i výzkumu, na ni podle něj vláda plánuje dát příští rok 37 miliard korun.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček

Článek

„Domluvili jsme se na částce 37,5 miliardy korun,” uvedl Havlíček k rozpočtu MPO s tím, že je v tom i 30 milionů navíc na digitalizaci.

„Celkově tak jde o dvě miliardy korun víc než letos,” doplnil po jednání Havlíček s tím, že společně s evropskými penězi by mělo jít až o 48 miliard korun.

Třicet milionů na digitalizaci by podle ministra mělo být poskytnuto krajům na digitalizaci pro sociální zařízení, jako jsou pečovatelské domy nebo domovy důchodců - pro některé z nich totiž může být nedostupná digitální televize. Peníze by měly jít na podporu digitalizace včetně zakoupení moderních televizí.

„Jednání bylo velmi věcné a konstruktivní. Vyřešili jsme, aby lidé na Vánoce neměli problém s televizí,” dodal Havlíček.

Havlíček na financích vyjednával i za radu pro vědu, výzkum, vývoj a inovace, která nespadá pod MPO, ale pod vládu. Na tuto oblast půjde v roce 2020 navíc miliarda, tedy 37 miliard korun. „Potvrzujeme tím to, co je prioritou této vlády. Tedy podpora vědy a výzkumu, kterou postupně navyšujeme,” dodal Havlíček.

Neproinvestované peníze prý nejsou neschopnost 

Z loňského roku se podle něj nepodařilo proinvestovat v této oblasti řádově 400 milionů. „Není to neschopnost, ale je to spíše signál toho, že se podporují kvalitní projekty,” doplnil.

Havlíček také uvedl, že počítá se snižováním stavu zaměstnanců jako ostatní resorty. U MPO by to znamenalo 118 míst a úsporu asi 34,2 milionu korun.

S ministryní financí jednají v těchto dnech i další ministři a nabízí se otázka, kde se peníze na všechny rozpočtové nároky vezmou. Schillerová uvedla, že na základě předpokladu v červnu budou příjmy státu cca 90 miliard, ale že se bude číslo ještě měnit. Kolik tak může ještě „rozdat”, není jasné.

„Vím, že se mohu pohybovat v nějakém rozmezí. Konkrétní číslo ze mě teď nedostanete, ale pohybuji se v nárůstu jednotek miliard,” uvedla Schillerová.

Největší spory se čekají u úterního jednání Schillerové s ministryní práce a sociálních věcí Janou Maláčovou (ČSSD). Ta jde o jedenácti miliardách navíc, které požaduje, vyjednávat v úterý ráno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám