Hlavní obsah

Šéf NÚKIB popřel, že by úřad poskytl senátorům informace o kyberútoku

Novinky, jas
Aktualizováno

Ředitel Národního úřadu pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB) Dušan Navrátil se na jednání bezpečnostní rady státu ohradil proti usnesení, které minulý týden přijal senátní výbor pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost. Ten s odvoláním na NÚKIB uvedl, že za kybernetickým útokem na ministerstvo zahraničí je cizí mocnost. Podle Navrátila se senátory nikdo z jeho úřadu nejednal.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ředitel Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost Dušan Navrátil

Článek

„Ředitel NÚKIB konstatoval, že se jednání senátního Výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost za NÚKIB nikdo neúčastnil a nikomu ze senátorů nebyly poskytnuty žádné informace, na jejichž základě následně senátní výbor přijal své usnesení ze dne 13. srpna 2019,” stojí v komuniké po jednání bezpečnostní rady.

„Ten závěr senátního výboru se nezakládá na informacích NÚKIB,” uvedl bez dalších podrobností ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Senátní výbor se přitom na „informace NÚKIB” odvolával a vyzval vládu, aby přijala opatření k zajištění bezpečnosti systémů.

Vláda podle bezpečnostní rady podniká spolu se specializovanými institucemi potřebné kroky.

Podle dřívějšího Hamáčkova vyjádření se řešení situace věnují resorty vnitra, zahraničí i Národní agentura pro komunikační a informační technologie.

Reklama

Výběr článků

Načítám