Hlavní obsah

Na Trutnovsku hledají stopy pumy. Svědci popsali, že viděli velkou šelmu

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hajnice

Myslivci ve čtvrtek pročesávají okolí obce Hajnice na Trutnovsku a hledají stopy velkého zvířete podobného pumě. Důvodem je oznámení, že lidé v místě zahlédli velkou kočkovitou šelmu.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

„V okolí Hajnice byl dnes v noci hlášen údajný výskyt kočkovité šelmy podobné pumě,“ takovou zprávu dostali ve středu starostové obcí na Trutnovsku.

Od té doby nebyl výskyt šelmy znovu potvrzen, ostražitost přesto trvá. Policie žádá případné svědky, kteří by podobné zvíře také zahlédli, aby zavolali na tísňovou linku 158.

Právě na tuto linku volal i svědek. Telefonoval ve středu o půl sedmé večer, ovšem šelmu údajně viděl už kolem druhé hodiny ranní v noci z úterý na středu.

Jedná se vcelku o neobvyklou událost, nicméně ji rozhodně nebereme na lehkou váhu
policejní mluvčí

„Informaci o zvířeti podobnému kočkovité šelmě černé barvy nám předal řidič osobního vozidla, jedoucí ve směru od obce Komárov na obec Hajnice na Trutnovsku. Zvíře měl zahlédnout na vzdálenost několika metrů, když přebíhalo vozovku před ním a zmizelo v lese,“ potvrdil Právu policejní mluvčí Lukáš Vincenc.

Dodal, že kromě řidiče a jeho spolujezdce nikdo další pohyb podobného zvířete nehlásil.

„Jedná se vcelku o neobvyklou událost, nicméně ji rozhodně nebereme na lehkou váhu a prověřujeme veškeré okolnosti. Zejména pak možnost útěku takového zvířete ze zajetí. Uvědomili jsme také starosty zmíněných i okolních obcí a lokalitu prověří myslivecký hospodář,“ dodal Vincenc.

Lidé nepanikaří

Jak Právo ujistil starosta Hajnic Petr Červený (bezp. za ODS), lidé v obci nepanikaří. „Vyhlásili jsme to, dali jsme zprávu i na úřední desku a rozeslali SMS. Puma je zvíře plaché,“ řekl Právu. Obezřetní by možná mohli být cyklisté.

„Shodou okolností jsem tu měl návštěvu z Ameriky. Upozornili mě, že právě pohyb cyklisty může v pumě vyvolat pocit, že před ní prchá kořist,“ poznamenal starosta.

Přiblížil i to, jak svědci zvíře popsali. Prý bylo černé, přeběhlo přes silnici, kde zůstalo stát, a podívalo se na ně. „V kohoutku mělo asi metr, dlouhý ocas. Prý to nemohlo nic jiného být,“ dodal Červený.

Podle zdroje Práva by se mohlo jednat o pumu, která byla v nedávné době viděna na Vysočině, i když zároveň se zoologové domnívají, že puma by se spíš pohybovala v kruzích, než že by překonávala takové vzdálenosti.

Starostové dotčených obcí informovali veřejnost například prostřednictvím Facebooku, v pohotovosti jsou i hasiči, i když žádné konkrétní opatření zatím nechystají.

Od policie a hasičů byl se o mimořádnosti dozvěděl i hradecký hejtman Jiří Štěpán (ČSSD). „Zatím jsme nepřijali žádná speciální opatření, příslušné orgány konají, jak mají, veřejnost byla varována,“ ujistil Štěpán.

Reklama

Výběr článků

Načítám