Hlavní obsah

Deště pomohly, půdní sucho se zmenšilo

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Deště z minulého týdne přírodě pomohly a díky nim je půdním suchem zasaženo již pouze 40 procent území. Ještě na konci července to přitom bylo podle dat Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) až 75 procent.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Srážky v týdnu od 5. do 11. srpna

Článek

Týden od 5. do 11. srpna byl podle meteorologů srážkově nadnormální a v průměru během něj napršelo kolem 25 milimetrů srážek, což představuje 126 procent dlouhodobého normálu.

„Převažovaly lokální srážky konvektivního charakteru (přeháňky a bouřky), které ve večerních a nočních hodinách přecházely místy do mírného až silného deště,” uvedli meteorologové, podle nichž se srážky krom čtvrtka vyskytly každý den a například v úterý a ve středu napršelo na západě Čech mezi 30 až 50 milimetry.

Horší je situace u podzemních vod, jejichž stav se příliš nezměnil a zůstává silně podnormální. „V meziročním srovnání byl stav podzemních vod na mírně vyšší úrovni než ve stejném období roku 2018,” uvedl ČHMÚ. Na mimořádně podnormální úrovni jsou dvě třetiny mělkých vrtů a téměř dvě třetiny pramenů vykazují vydatnost odpovídající silnému či mimořádnému suchu.

S ohledem na vývoj počasí očekávají hydrologové mírné zlepšení. „V následujícím období lze v celkovém průměru očekávat setrvalý stav podzemních vod, místy, zejména v Čechách, může dojít k mírnému vzestupu jejich úrovní,” uvádí zpráva.

Reklama

Výběr článků

Načítám