Hlavní obsah

Jurečka chce kvůli žalobě na Zemana svolat mimořádnou schůzi

Lidovecký poslanec Marian Jurečka chce iniciovat svolání mimořádné schůze Sněmovny, jejímž tématem by bylo projednání ústavní žaloby na prezidenta Miloše Zemana. Ten oznámil, že nehodlá jmenovat Michala Šmardu (ČSSD) ministrem kultury. Podle Jurečky by měl premiér Andrej Babiš (ANO) do konce týdne začít v této věci jednat.

Foto: Petr Horník, Právo

Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Článek

„Jsem připraven iniciovat v našem klubu i u dalších poslanců svolání mimořádné schůze sněmovny, která by projednala senátní ústavní žalobu na prezidenta. Pokud se do konce týdne jasně nevymezí premiér a nezačne konat, pak příští týden navrhnu širšímu vedení KDU-ČSL tento krok,” napsal Jurečka na Twitteru.

Babiš je tento týden na dovolené. Ve středu médiím sdělil, že chce počkat na vyjádření předsedy ČSSD Jana Hamáčka, který má také tento týden dovolenou. Situaci chce premiér řešit příští týden. [celá zpráva]

Spor o výměnu ministra kultury trvá už čtvrt roku. V polovině května podal tehdejší ministr Antonín Staněk (ČSSD) demisi, kterou ale Zeman nepřijal. Babiš na konci května na žádost ČSSD poslal prezidentovi návrh na odvolání Staňka a jmenování Šmardy. Zeman nakonec Staňka odvolal ke konci července, nového ministra ale nejmenoval. Ve středu oznámil, že nehodlá jmenovat Šmardu, kterému podle něj chybí odborná kompetence. Ministerstvo teď řídí ekonomický náměstek René Schreier, někteří opoziční politici ale považují současný stav za protiústavní, protože v čele ministerstva má stát člen vlády.

Představitelé ČSSD dosud dávali najevo, že na Šmardově nominaci trvají.

Situace kolem výměny ministra kultury je jedním z bodů ústavní žaloby na prezidenta, kterou v červenci schválil Senát. Aby se žalobou zabýval Ústavní soud, muselo by ji podpořit také přinejmenším 120 poslanců. Pokud se Sněmovna k žalobě nevyjádří do tří měsíců od hlasování v Senátu, považuje se návrh za zamítnutý.

Reklama

Výběr článků

Načítám