Hlavní obsah

Škola se blíží, samoživitelé nemají na kroužky

Právo, Karolina Brodníčková

S blížícím se začátkem nového školního roku začínají rodičům starosti. Jen pořízení školních pomůcek vyjde na několik tisíc korun. Zaplacení zájmových kroužků už se pro některé rodiče samoživitele stává luxusem. Podle průzkumu organizace Vaše výživné.cz si peníze na tyto výdaje zvládá našetřit jen 25 procent z nich.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Skoro čtvrtina rodičů shání věci pro děti z druhé ruky, další si peníze půjčují, případně sahají do kontokorentu. Přestože se snaží dětem dopřát vše, celých 13 procent rodičů dětem neplatí ani kroužky, ani školní obědy a jídlo si tak školáci musí nosit z domova.

Na otázku, co si v období školního roku pro své dítě nemohou rodiče samoživitelé dovolit, se většina shodla, že jim nedopřejí z finančních důvodů zájmové kroužky, na druhém místě je doučování a zmiňované školní obědy.

„Když přičteme tepláky a přezůvky, tak je nutné před nástupem do školy investovat cca 5000 Kč. Už předem počítám také s tím, že hned druhý den přinesou děti v sešitku požadavek každý minimálně na 300 Kč za pracovní sešity a dalších 700 Kč je družina pro dceru. Letošní rok nastupuje syn do sedmé třídy a obávám se lyžařského kurzu,“ citovalo Vaše výživné maminku Moniku.

„Jeden z nejhorších bojů bude s dětmi o kroužky. Každoročně se dcera přihlašuje jen do těch, které jsou zdarma vedeny školou, a finanční nemožnosti jsou tak upřednostněny před skutečným zájmem, který by se musel zaplatit,“ dodala.

Pomáhají brigády

Jiná maminka, která se svěřila na Facebooku Klubu svobodných matek, má finanční problém zajistit už předškoláka. „Jako samoživitelka mám co dělat, abych zaplatila jídelnu, a jsem zvědavá, jak se z toho zblázním, až nastoupí do školy. Asi bude muset být hlady, neboť mně na to nezbude ani koruna,“ uvedla.

Celkem 66 procent dotázaných rodičů se v průzkumu shodlo, že náklady vzrostou od září o pět tisíc korun. Zhruba pětina dotázaných platí dětem internát, jejich náklady proto vyšplhají zhruba o deset tisíc korun.

„Vzhledem k tomu, že mnoho maminek samoživitelek svou rodinu živí jen z jednoho příjmu a alimentů se buď nedočkají nikdy, případně dostávají úplné minimum, poptávka po nárazových pracích a brigádách v létě výrazně roste,“ sdělila ředitelka programu Vaše výživné.cz Iveta Novotná.

Samoživitelé mohou požádat o mimořádnou okamžitou pomoc ze strany státu, která slouží k tomu, aby člověk překonal nenadálou finanční krizi. Jde o jednu ze tří dávek pomoci v hmotné nouzi. Mnoho rodičů tuto pomoc využije i pro nákup školních potřeb, podle programu Vaše výživné však téměř 36 procent rodičů neví, že tato dávka vůbec existuje.

Ve většině krajů také funguje program obědů zdarma pro děti z chudých rodin. Záleží však na konkrétní základní škole, zda se do programu zapojila.

Reklama

Výběr článků

Načítám