Hlavní obsah

Vincentka na kolonádě v Luhačovicích opět teče

Právo, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Luhačovice

Nejznámější luhačovický pramen Vincentka je po roční opravě stejnojmenné haly uprostřed kolonády Luhačovic na Zlínsku opět přístupný veřejnosti.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Po roční rekonstrukci mají hosté největších moravských lázní Luhačovice opět přístup k nejznámějšímu prameni Vincentka.

Článek

„V hale budou i po otevření probíhat dokončovací práce. Jedná se především o restaurování čtrnácti sloupů z umělého mramoru, kde vzhledem ke speciální technologii nelze nic uspěchat. Naší snahou však bylo halu otevřít co nejdříve,“ uvedl při znovuotevření generální ředitel společnosti Lázně Luhačovice Eduard Bláha. Před vestibulem se v ten okamžik již tísnily desítky netrpělivě čekajících lázeňských hostů.

„Lidé se na Vincentku těší, během rekonstrukce haly nebyla dostupná. V hlavní sezoně je to přitom místo, které navštíví všichni hosté Luhačovic, chodí sem tisíce lidí,“ vysvětlil výkonný ředitel luhačovických lázní Jiří Dědek.

Vincentku si lázeňští hosté čepují do pohárků studenou o teplotě 10 až 12 stupňů, nebo ohřátou na 30 stupňů Celsia. Vrt Vincentky je 52 metrů hluboký. Vincentka se používá k pitné kúře, inhalacím a je i jedním ze zdrojů vody pro koupele.

„Architektonicky hodnotná hala působí po opravě mnohem světleji, je vzdušná a barevně sladěná jako před sedmdesáti lety, kdy byla postavena. Hosté se mohou těšit i na stálou interaktivní expozici o vzniku a významu luhačovických minerálních vod, která bude na ochozu haly k vidění už v průběhu září. Hala je i tradičním místem pro pořádání kulturních a společenských akcí,“ dodal Bláha.

Pult z kubánského mramoru

Lidé se nyní při návštěvě haly cítí lépe díky nové moderní vzduchotechnice. Na své místo byl po přeleštění znovu vrácen původní výdejní pult z kubánského mramoru. Z někdejší tmy a šedi hala prohlédla přes stropní podhledy s novým osvětlením.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Vincentku si lázeňští hosté čepují do pohárků studenou o teplotě 10 - 12 stupňů, nebo ohřátou na 30 stupňů Celsia.

Mezi halou Vincentka a galerií vznikl otevřený průchod do klidové zóny s veřejnými toaletami. Mezi nimi a galerií se nacházejí do zeleně zasazené lavičky a fontána.

„Oprava Haly Vincentky je součástí rekonstrukce celé kolonády. S jejím zpřístupněním se počítá v letos listopadu. Většinu nákladů z investice přesahující sto milionů korun kryje dotace z evropských zdrojů. Lázeňská kolonáda s halou Vincentka patří mezi kulturní památky České republiky. Celý lázeňský areál je od roku 2006 nominován na zápis do seznamu světového kulturního dědictví UNESCO,“ dodal Bláha.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám