Hlavní obsah

Sucho ničí obnovená stromořadí v Českém ráji

Stovky stromů, které byly v rámci obnovy stromořadí letos na jaře vysazeny v Českém ráji, kvůli suchu chřadnou. Nepomáhá ani zalévání a některé z 279 dubů letních, šesti jírovců maďalů, 28 třešní a jedné jabloně bude nutné vysadit znovu. Stromy mají nahradit dřeviny, které musely být kvůli poškození pokáceny. V pátek o tom informovala mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.

Foto: ČR Lesy, ČTK

Stromořadí vysazená letos na jaře v Českém ráji kvůli suchu chřadnou. Nepomáhá ani zalévání.

Článek

Suchem trpí zejména duby. „Specifické je to tím, že jsou to velké stromy, několikametrové, a i přes tu soustředěnou péči, kdy je od začátku července spolu s obcí Karlovice průběžně zaléváme, usychají. Zalévá je náš personál, zalévají je místní hasiči, přesto vysazené duby schnou doslova před očima,” řekl ředitel krajského ředitelství Lesů ČR v Liberci Ludvík Řičář. Suchu podle něj zatím odolávají třešně a jírovce.

Aleje podnik na jaře obnovil na Valdštejně, nad Radčí, v Bukovině a v Sedmihorkách - Pelešanech.

„Podobné aleje nesázíme každý rok. Výsadba byla završením projektu, kdy jsme z důvodu bezpečnosti návštěvníků část stromů pokáceli a větší část jich ošetřili. To, co jsme pokáceli, jsme také nahradili,” doplnil Řičář. Lesníci chtějí na podzim zdravotní stav každého stromu v novém stromořadí vyhodnotit a uhynulé nahradit. Může jít až o desítky stromů.

V některých městech začali kvůli suchu testovat nový způsob zavlažování stromů speciálními vaky s vodou. Osvědčily se v Novém Boru, testují je v Jablonci nad Nisou. Systém pomáhá hlavně při aklimatizaci nových výsadeb v náročných podmínkách městských ulic. Řičář nevyloučil, že by také Lesy ČR mohly u podobných výsadeb alejí v budoucnu systém použít.

„Je třeba si ale uvědomit, že ta situace je ještě horší u stromů v lese, které nemůžeme zalévat,” dodal Řičář. Vlivem klimatických podmínek podle něj usychají i stromy s kvalitním kořenovým systémem, jako jsou borovice nebo modříny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám