Hlavní obsah

Česko nevydá do Ruska bankéře Bugajevského, rozhodla ministryně Benešová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) rozhodla, že Česká republika nevyhoví žádosti ruské strany a nevydá bankéře Alexandra Bugajevského do jeho vlasti. Rusové jej viní z miliardové zpronevěry. Rozhodnutí ministryně oznámil ve středu mluvčí ministerstva Vladimír Řepka.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO)

Článek

„Ve věci Bugajevskij paní ministryně dne 11. června 2019 rozhodla o nepovolení vydání jmenovaného k trestnímu stíhání do Ruska, o čemž byla následně vyrozuměna ruská strana. Věc je tak skončena,” sdělil mluvčí.

Ruská strana podle dřívějších informací médií tvrdí, že Bugajevskij připravil tamní banku v přepočtu o víc než miliardu korun. Muž kauzu označil za politickou a požádal v Česku o azyl.

Finančníka Bugajevského zadržela česká policie v lednu 2018 na základě mezinárodního zatykače. Pražský městský soud pak rozhodl, že mužovo vydání do Ruska je podle českého právního řádu přípustné, což loni opakovaně potvrdil i vrchní soud. Konečné rozhodnutí bylo na českém ministrovi spravedlnosti.

Bugajevskij podle dostupných informací vedl banku Interkommerc a podle ruských úřadů je zodpovědný za miliardovou zpronevěru vzniklou údajně fiktivními výměnami valut. Banka následně zkrachovala.

Podnikatel tvrdí, že celá kauza má politický podtext, a vyslovil pochybnosti o možnosti spravedlivého procesu v Rusku.

Reklama

Výběr článků

Načítám