Hlavní obsah

S kůrovcem budou bojovat i hasiči

Právo, Zdeněk Seiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pardubický kraj má svůj vlastní kůrovcový kalamitní štáb. V tomto týdnu se po zhodnocení situace a aktivity státu při této katastrofě rozhodl postupovat i samostatně. Hejtman Martin Netolický (ČSSD) žádá o zapojení profesionálních i dobrovolných hasičů do přibližování kůrovcového dřeva z lesů.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Larvy kůrovce na smrku ztepilém. Ilustrační foto

Článek

„Vzhledem k tomu, že je velký problém s personálními kapacitami v kácení a svozu kůrovcového dřeva, tak si myslím, že by mohli hasiči pomoci. Kůrovec je jako požár, ale trvá mnohem déle a obnova lesů trvá také velmi dlouho. I díky krajským dotacím se nám podařilo vybavit dobrovolné jednotky velmi kvalitní technikou, kterou by bylo možné nasadit nejen do likvidace následků větrných smrští,“ řekl Právu hejtman.

Kraj by mohl pro tyto potřeby ještě přizpůsobit některý ze svých dotačních titulů. Hejtman bude chtít co nejdříve jednat s generálním ředitelem Hasičského záchranného sboru ČR.

Dotace malým vlastníkům

„Kůrovcová kalamita není izolovaným problémem jednoho kraje. Jedná se o záležitost, kterou musí primárně jako nositel řešit stát ve spolupráci s kraji, svými organizacemi a vlastníky lesů. Tomu musí odpovídat také finanční prostředky vyčleněné ze státního rozpočtu. Kraje nemohou být hlavním nositelem, ale spíše dalším zdrojem,“ upozornil pardubický hejtman.

„Jsme v tuto chvíli připraveni pro příští rok v novém dotačním titulu uvolnit prostředky na těžbu a přiblížení dřeva na odvozní místo pro malé vlastníky lesů do 50 hektarů. Mohlo by se jednat až o 200 korun za kubík dřeva, což je částka, která by jim asi dost pomohla. Finanční náročnost zpracování jednoho kubíku se teď pohybuje okolo 600 korun,“ dodal Netolický.

Dřív stovky, letos desetitisíce

ČTK informovala, že odborníci letos odchytávají kůrovce prakticky po celé republice. Kde se v minulosti na lapačích brouků objevovaly stovky jedinců, činí letos odchyty desítky tisíc. Na jednom místě na Vysočině překročil počet lapených brouků 100 tisíc, řekl za projekt Kůrovcové info Jan Příhoda.

Situace je podle odborníků letos nejhorší na Vysočině a v jihozápadních Čechách, ale vysoké výskyty brouka jsou v celém Česku.

Reklama

Výběr článků

Načítám