Hlavní obsah

Piráti konec šéfa Pražské plynárenské neprosadili

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražská koalice se na pondělním jednání opět hádala kvůli fungování Pražské plynárenské (PP). Piráti se opět neúspěšně pokusili prosadit odvolání jejího šéfa Pavla Janečka, který podle nich ve firmě nefunguje transparentně a společnost čelí policejnímu vyšetřování. Zástupci TOP 09 to odmítají s tím, že firma má pod ředitelem stoupající zisky. I tak nechá rada fungování firmy prověřit.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zdeněk Hřib na jednání zastupitelstva hlavního města Prahy 6. června 2019.

Článek

Odvolání šéfa PP Pavla Janečka nepodpořili čtyři členové Spojených sil (TOP 09 a STAN) a tři členové Prahy sobě se při hlasování zdrželi. Pro tak byli nakonec jen tři pirátští členové rady.

„Dnes jsem navrhl, aby rada doporučila odvolání pana Janečka. Tento návrh nicméně neprošel, protože se pro něj nepodařilo získat podporu koaličních partnerů," řekl po jednání rady primátor Zdeněk Hřib.

Dodal, že s šéfem Pražské plynárenské osobně mluvil, ale jeho argumenty ho nepřesvědčily. Piráti Janečka kritizují dlouhodobě například kvůli statisícovým odměnám pro bývalé členy dozorčí rady, kvůli neochotě poskytovat informace nebo kvůli tomu, že společnost je vyšetřována policií.

Pozici Janečka naopak dlouhodobě hájí zástupci TOP 09, především radní pro majetek Jan Chabr, do jehož gesce fungování městské firmy spadá.

„Není na místě odvolání jen proto, že neplní politický program jedné z politických stran,” řekl Chabr a dodal, že je pro něj hlavně podstatné, aby nedošlo k ochromení společnosti, která ročně generuje miliardový zisk.

Pro zjištění, zda jsou pirátská nařčení pravdivá, se ale rada usnesla, že zmocní radní Hanu Marvanovou, aby oslovila orgány činné v trestním řízení a zjistila, zda podle vyšetřování vedení společnosti skutečně pochybilo. „Nebagatelizujeme tvrzení, která se objevují, ale jsou to pouze tvrzení v médiích a je třeba je ověřit," uvedla.

V souvislosti se sporem kolem Pražské plynárenské se spekulovalo také o možném odchodu Pirátů z koalice, ale radní pro transparentnost Adam Zábranský (Piráti) v rozhovoru pro Novinky potvrdil, že i když nebude Janeček odvolán, odchod z koalice nehrozí. Celou věcí se ještě v pondělí odpoledne zabývají členové celé koalice, nikoliv jen radní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám