Hlavní obsah

A pořád dokola. Babiš s Hamáčkem zase žádají prezidenta o schůzku

Právo, Novinky, kab, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Premiér Andrej Babiš (ANO) se v úterý dopoledne krátce sešel s vicepremiérem a šéfem ČSSD Janem Hamáčkem. Ten předsedu vlády informoval o pondělním jednání předsednictva soc. dem. Šéfové vládních stran žádají prezidenta Miloše Zemana o další společnou schůzku.

Foto: Novinky

Premiér Andrej Babiš a vicepremiér Jan Hamáček po jednání s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech

Článek

„Pana premiéra jsem seznámil se závěry předsednictva. Společně požádáme o schůzku u pana prezidenta,“ řekl Právu Hamáček po 15minutovém jednání ve Strakově akademii.

Schůzek bylo už několik. Hamáček jednal se Zemanem kvůli výměně ministra kultury už 27. června. O pár dní později, 4. července, prezident v Lánech přijal Babiše a Hamáčka. 11. července zamířil na Hrad za Zemanem sám Babiš. O den později se prezident v Lánech sešel s Hamáčkem a Staňkem.

Jasno musí být do 1. srpna

Předsednictvo ČSSD se v pondělí usneslo, že strana zatím zůstane ve vládě. Hamáček ale dostal mandát, že v případě průtahů na ministerstvu kultury může vypovědět koaliční smlouvu. Širší vedení také trvá na tom, že na ministerstvu kultury má usednout Michal Šmarda.

TK po jednání předsednictva ČSSD Video: ČTK

Šmarda v pondělí řekl, že pokud nebude 1. srpna jasno, kdo bude ministrem kultury, Hamáček vyzve sociálnědemokratické ministry k podání demise.

Vládní krizi způsobila nechuť prezidenta Miloše Zemana odvolat ministra kultury Antonína Staňka a na jeho křeslo dosadit právě Šmardu. Hrad minulý týden oznámil, že Staňka odvolá ke konci července. Zeman ale neřekl, zda jmenuje Šmardu.

Michal Šmarda po jednání předsednictva ČSSD Video: ČTK

Staněk podal demisi 20. května. O osm dní později prezident oznámil, že rezignaci nepřijímá. Premiér poslal na Hrad návrh na odvolání Staňka a jeho nahrazení Šmardou 31. května.

Andrej Babiš v Lidovém doměVideo: ČTK

Reklama

Výběr článků

Načítám