Hlavní obsah

Hřib na odvolání šéfa Pražské plynárenské trvá, rozhodnutí se ale odkládá

Novinky, Renáta Bohuslavová

Odvolání šéfa Pražské plynárenské Pavla Janečka se odkládá, informovali po jednání zástupci pražské koalice a dodali, že žádná krize není. Janečkův konec požaduje pirátský primátor Zdeněk Hřib. Podle TOP 09 ale k odvolání zatím důvod není. V jednání o fungování společnosti bude pražská rada pokračovat v srpnu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zleva Jan Čižinský (Praha sobě), Zdeněk Hřib (Piráti) a Jiří Pospíšil (Spojené síly pro Prahu)

Článek

„Shodli jsme se, že problémy Pražské plynárenské budeme skutečně řešit. Jedním z prvních kroků je třeba změnit tok informací, aby měla městská rada informace z první ruky,” řekl po jednání primátor Hřib. Právě to je jedna z výhrad Pirátů. Firma podle nich vedení města dlouhodobě neposkytuje potřebné informace.

Na odvolání Janečka Hřib ale stále trvá. „Trvám na tom, že došlo k manažerským pochybením,” uvedl.

To ale TOP 09 nechce. „K žádnému odvolání zatím nedochází, pokračujeme v debatě. Nechceme dělat radikální kroky, které by ohrozily chod pražské koalice nebo dokonce Pražské plynárenské,” řekl po jednání předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

Odvolání šéfa odmítá i gesční radní Jan Chabr z TOP 09 s tím, že pod jeho vedením společnost zvyšuje zisky a tím i odvod do městského rozpočtu. Chabr má navíc do příštího jednání, které se uskuteční v srpnu představit celkový návrh systému odměňování členů dozorčích rad a představenstev městských firem.

Čižinský: Hádky nikoho nebaví

Na to čeká i třetí koaliční partner Praha sobě pod vedením Jana Čižinského. „Hádky nikoho nebaví, a tak jsem rád, že jednání bylo v příjemné pracovní atmosféře. Tantiémy do budoucna nebudou, čekáme na materiál radního Chabra,” řekl po jednání Čižinský.

Celý spor kolem činnosti Pražské plynárenské a.s. má několik rovin. Piráti zaprvé kritizují odměny pro členy dozorčí rady společnosti, což se týká i politických nominantů za ANOČSSD. Za rok 2018 jim byly schváleny odměny ve výši 300 tisíc korun, což podpořily Spojené síly pro Prahu (TOP 09 a STAN i Praha sobě). Podle Pirátů tím došlo k porušení koaliční smlouvy, jelikož v ní stojí, že současná koalice bude vyplácet nulové odměny.

Další z jejich výtek směřuje k šéfovi společnosti Pavlu Janečkovi, který údajně nespolupracuje při vyšetření vztahu firmy Revis a TOP 09. Strana od společnosti Revis získala statisícové sponzorské dary a firma je zároveň dodavatelem Pražské plynárenské. Zástupci TOP 09 v minulosti jakékoliv ovlivňování odmítli.

Reklama

Výběr článků

Načítám