Hlavní obsah

Vláda zasedá bez ministrů ČSSD, kteří řeší setrvání v koalici. Běžná věc, tvrdí ANO

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pondělní jednání vlády se koná bez účasti ministrů sociální demokracie. Ti se jednání vlády neúčastní, protože strana na odpoledne v Lidovém domě svolala politické grémium i předsednictvo. Na něm bude řešit budoucí setrvání v kabinetu. Podle členů vlády za hnutí ANO ale absence sociálních demokratů na jednání kabinetu nemá vliv.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předsedové ČSSD a hnutí ANO Jan Hamáček a Andrej Babiš na jednání vlády

Článek

„Nemyslím si, že by to nějak nabourávalo činnost vlády,” řekl při příchodu na jednání ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Dále dodal, že za ministry ČSSD se budou jednání účastnit jejich náměstci, což je podle něj běžná věc.

„Není to nic výjimečného. Ne vždy jsou ministři na jednání přítomní, třeba z důvodu zahraničních cest,” dodal Vojtěch.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO)

Na jednání by neměli být přítomni ani předseda ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček, dále ministři zahraničí a práce a sociálních věcí Tomáš Petříček a Jana Maláčová. Na zahraniční cestě by měl být ministr zemědělství Miroslav Toman a jistá není účast ani sporného ministra kultury Antonína Staňka.

I podle ministra životního prostředí Richarda Brabce bude vláda normálně fungovat. „Vláda bude dnes normálně fungovat a nebude to určitě o tom, že bychom větší část věnovali koaličním vztahům,” doplnil Brabec před pondělním jednáním kabinetu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO)

Dále uvedl, že zda se ČSSD v současné situaci rozhodne ve vládě zůstat, nebo ji opustit, je pouze na členech předsednictva. Sám ale k odchodu z vlády důvod nevidí. „Není důvod, aby kolegové z ČSSD udělali takový krok. Je to čistě na nich. Nebudeme je ale ani přemlouvat, ani nijak ovlivňovat,” dodal Brabec.

O dalším osudu vlády tak rozhodne pondělní odpoledne. Od 15 hodin zasedá jednašedesátičlenné předsednictvo strany. Strana trvá na odvolání ministra kultury Antonína Staňka i jeho náhradníkovi, kterým zvolila místopředsedu strany Michala Šmardu. Miloš Zeman minulý týden uvedl, že je ochoten ke konci července Staňka odvolat, zda by ale akceptoval Šmardu, zatím neřekl a z jeho dosavadních kroků se zdá, že nikoliv.

Reklama

Výběr článků

Načítám