Hlavní obsah

Gross prý uvažoval o rezignaci při zveřejnění směnky

PRAHA

Premiér Stanislav Gross, který čelí aféře kvůli nejasným financím své rodiny, uvažoval podle šéfa vlivové agentury Crane Consulting Andreje Surňaka o rezignaci. Bylo to v době, kdy bývalý novinář Rostislav Rod zveřejnil směnku, uvedl v úterý v rozhlasové stanici BBC šéf agentury, která připravovala ČSSD volební kampaň a Grossovi vymyslela slogan "Myslím to upřímně".

Článek

Bývalý novinář Rod před časem prohlásil, že peníze Grossovu strýci, který premiérovi finančně pomohl s koupí luxusního bytu, půjčil on. Krátce nato oznámil, že směnku na 900 000 korun prodal předsedovi neparlamentní strany Česká pravice Michalu Simkaničovi, který prý ji ihned zničil. Gross poté tvrdil, že do té doby o Rodovi nevěděl, a Surňak prý mu to věří.

Nebezpečí, kterým pro Grosse směnka byla, podle Surňaka pominulo jejím zničením, a tím pominul i důvod k odstoupení. Přestalo totiž hrozit, že by se mohla dostat do rukou někoho, "kdo by byl na štíru se zákonem", vysvětloval Surňak.

Gross by podle něj nyní odstupovat neměl, protože obvinění médií údajně stojí na nepravdivých tvrzeních. Bez bližšího upřesnění připomněl, že Gross už jeden spor s týdeníkem Respekt vyhrál, a týdeník přesto tvrzení, které soud označil za nepravdivé, při nynější aféře znovu použil a nic mu za to nehrozí.

Surňak prý už v lednu, kdy se objevily v tisku první informace o Grossově bytu, premiérovi radil, aby zveřejnil veškeré své finance. Grossovi prý ale vadilo, že dotazy novinářů byly obviňující. Novináři podle jeho soudu neměli snahu získat objektivní informace o tom, jak to doopravdy je, uvedl Surňak.

Spekulace, že by za kampaní mohla být agentura Crane Consulting, protože znala premiérovy slabosti, Surňak rozhodně odmítl. Surňak nevylučuje, že by mohli Gross a ČSSD do voleb ještě veřejné mínění obrátit na svou stranu. Je také přesvědčen o tom, že je v zájmu lidovců a sociálních demokratů dohodnout se.

Gross na titulní straně Le Monde

Aféra s bytem premiéra Grosse se v úterý dostala na první stranu francouzského listu Le Monde. Prestižní deník ji v sarkastickém článku porovnává s případem bývalého francouzského ministra Hervého Gaymarda, který po velkém poprasku kolem svého služebního bytu v pátek odstoupil, a píše, že "pro Čechy, ponořené do 'aféry Gross', je Gaymard příkladem".

Ministr financí a hospodářství Gaymard se vzdal luxusního služebního bytu den poté, co tisk odhalil, že nájem je 14 000 eur (420 000 korun) měsíčně, a odstoupil týden nato, když neobratně vysvětloval své majetkové poměry a vyvolal obvinění, že lže.

Le Monde píše, že kdyby nebyl Gaymard našel útočiště v rodném Savojsku, byl by ho mohl hledat v Praze, kde na něho média nejen neútočí, ale dávají ho za příklad - "on aspoň nakonec odstoupil".

List pak rekapituluje "neuvěřitelný román na pokračování, ve kterém se Stanislav Gross potácí", a píše, že Gaymardův případ přišel (českým sdělovacím prostředkům) právě vhod. "Gaymard je zlomyslně ukazován jako příklad. A s ním i Francie, tato demokracie, kde politici dokážou odejít - i když opožděně."

V neutrálním tónu už o Grossově aféře psal minulý týden, opět v souvislosti s Gaymardem, list Le Figaro.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám