Hlavní obsah

Jako Zemanův asistent, hra kočky s myší, tepe Babiše po schůzce na Hradě opozice

Kritikou nešetřili představitelé opozice po čtvrteční schůzce premiéra Andreje Babiše (ANO) s prezidentem Milošem Zemanem (SPO) na Hradě. Babiš přijel jednat o výměně na postu ministra kultury, k čemuž se Zeman nemá už více než měsíc. Změna nenastala ani po posledním jednání, použít vůči hlavě státu silnější páky se premiér zdráhá.

Foto: Twitter/Jiří Ovčáček, ČTK

Prezident Miloš Zeman (vpravo) a Andrej Babiš při schůzce na Pražském hradě

Článek

Zeman zatím nepřijal ani demisi ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) podanou v květnu, ani nevyhověl Babišově návrhu na odvolání Staňka a jeho nahrazení Michalem Šmardou (ČSSD). Sociální demokraté kvůli tomu hrozí odchodem z vlády.

Premiér po čtvrteční schůzce konstatoval, že prezident „má svůj názor na roli pana Staňka a má svůj názor na pana Šmardu, kterého nepovažuje za ideálního kandidáta na tento post“. Jednat se podle něj bude dál.

Záznam: Brífink premiéra Andreje Babiše po schůzce s prezidentem Milošem ZemanemVideo: Novinky

„Andrej Babiš nevypadal po schůzce s prezidentem Zemanem jako svéprávný premiér, ale jako prezidentův asistent. Smutné pro parlamentní demokracii v ČR,“ uvedl ke schůzce na Twitteru předseda ODS Petr Fiala.

„Miloš Zeman se úspěšně pokouší o vládu hnutí ANO a svých přátel. Má k tomu všechny předpoklady: mimořádně slabého premiéra a servilního ‚šéfa‘ ČSSD. Všichni tři nesou plnou odpovědnost za vládní krizi. PS: Jednoho jistého ministra už Zeman má - Marii Benešovou,“ napsal šéf TOP 09 Jiří Pospíšil.

„Ústavní krize pokračuje, reálným předsedou vlády se čím dál víc stává Zeman a konec tohoto marasmu zatím v nedohlednu,“ dodala pak jeho stranická kolegyně Markéta Pekarová Adamová.

„Schůzka nepřinesla vůbec nic. Dozvěděli jsme se, že pan prezident má názor,“ řekl pro ČTK lidovecký předseda Marek Výborný.

„Je to hra kočky se dvěma myšmi. Jedna myš v oranžovém tričku už krvácí a možná je v kómatu, a ta druhá, co má na tričku AB, je někde v koutě zahnaná. A ta kočka si to vychutnává,“ uvedl.

„Co mně na tom hrubě vadí, je to, že premiér rezignoval na to, že i on má nějakou ústavní povinnost. On nese demisi na Hrad, tak on by měl trvat na tom, že prezident má konat. A ne říkat, že mu to vlastně je jedno, že chce jednat, že kompetenční žalobu nepodá a podobně," dodal Výborný.

Podle něj za situací může být i snaha zakrýt další problémy Babiše a vlády.

„Pan prezident by měl samozřejmě jednat v souladu s ústavou a premiérovi vyhovět. Na druhou stranu je zarážející, jakým způsobem pan premiér Babiš nefunguje ve vyjednávání. Na to, že neustále všem vykládá, jak je silný předseda vlády a schopný stratég a diplomat i na zahraniční úrovni, tak na rozdíl od svého předchůdce premiéra (Bohuslava) Sobotky, kterého často kritizuje, se nedokáže ani zbavit ministra vlastní vlády,“ uvedl Bartoš.

Podle předsedy STAN Víta Rakušana jde o další důkaz, že je předseda vlády slabý. „Je mimořádně smutné, že premiér nedokáže vyhodnotit, jaké má z ústavy plynoucí pravomoci. Další prohra premiéra, další prohra právního státu, další vítězství svévole pomstychtivého mocnáře," napsal na dotaz ČTK.

Tomio Okamura, předseda SPD Tomia Okamury, považuje situaci za „pokračování trapného nekonečného příběhu o nestabilní rozhádané vládě a boje ČSSD o koryta“.

Pro kroky předsedy vlády má pochopení předseda KSČM Vojtěch Filip, jehož strana menšinovou vládu ANO a ČSSD podporuje ze Sněmovny. „Myslím, že jde o logický krok premiéra, který preferuje stabilní vládu s důvěrou a plněním hlavních cílů, tedy snižování zadlužení státu, boj proti korupci a zvyšování životní úrovně,“ poznamenal.

Ne zrovna vstřícně naopak po schůzce mluví koaliční sociální demokraté. A optimisticky nehledí ani směrem k páteční schůzce, kdy mají s prezidentem jednat Staněk a šéf ČSSD Jan Hamáček. [celá zpráva]

18. dubna 2019 - Staněk odvolal ředitele Národní galerie Praha (NGP) Jiřího Fajta a ředitele Muzea umění Olomouc (MUO) Michala Soukupa po kontrolách v jimi vedených institucích. Na oba podal trestní oznámení.
15. května 2019 - Oznámeno, že Staněk ke konci května rezignuje. V dopise Babišovi napsal, že se rozhodl vyhovět výzvě předsedy ČSSD Jana Hamáčka. Staněk rezignaci předal premiérovi 20. května.
28. května 2019 - Zeman nepřijal Staňkovu demisi. Hamáček oznámil, že požádá Babiše, aby Zemanovi navrhl Staňkovo odvolání. Novým ministrem kultury by se měl stát místopředseda ČSSD Michal Šmarda.
29. května 2019 - Zeman navrhl Babišovi, aby počkal s odvoláním Staňka na výsledky prověřování trestního oznámení, které ministr podal.
31. května 2019 - Babiš odeslal na Pražský hrad návrh na odvolání Staňka a jeho nahrazení Šmardou. Zeman zopakoval, že Ústava mu nestanovuje lhůtu pro odvolání ministra.
21. června 2019 - Sociální demokraté po jednání svého širšího vedení podmínili setrvání v koaliční vládě mimo jiné výměnou na ministerstvu kultury.
25. června 2019 - Zeman se setkal se Šmardou.
4. července 2019 - Jednání Babiše a Hamáčka se Zemanem posun nepřineslo. Podle prezidenta by ministr, který odhalil korupci na svém úřadu, neměl odcházet.

Reklama

Výběr článků

Načítám